Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ett eneste stort glis

I år som i fjor kom Samferdselsdepartementets Stortingsmelding om televirksomheten like før jul – som melding nr. 24. Og også i år var meldingen en ren julegave til de etablerte operatørene, i år representert ved NetCom og Telenor Mobil.

Arkiv

NetComs informasjonsdirektør Per Bjørkum er et eneste stort glis når ITavisen treffer ham etter Samferdselsdepartementes pressekonferanse tordag ettermiddag – og det gliset hevder han har vært til stede helt siden innholdet i meldingen ble kjent om formiddagen.

For dette er en melding som er akkurat slik de to etablerte, norske mobiloperatørene kan ønske seg. Og den er enda bedre for NetCom enn for Telenor Mobil.

Gjør ikke som svenskene
Meldingen er bra for begge operatørene fordi den sier et klart nei til alle forsøk fra nye aktører på å bli virtuell operatør i mobilmarkedet. Det vil ikke være mulig for andre selskaper å skaffe seg egne SIM-kort for på den måten å få få adgang til de gamle GSM-nettene. I så måte går Bondevik-regjeringen imot den beslutningen som Sverige nettopp har tatt.

– Det er veldig bra at departementet på denne måten sier nei til virtuelle operatører, sier Bjørkum til ITavisen. – Det skal ikke bli mulig å være parasitt på vår, eller på Telenor Mobils, infrastruktur.

NetCom og LLUB
Men samtidig åpner meldingen for at andre operatører skal få adgang til Telenors fastnett, det som på fagspråket kaller Local Loop Undbundling (LLUB).
– Dette gjør det mulig for oss å bli en fullverdig operatør, i konkurranse med Telenor, og det har vi sett fram til, sier Per Bjørkum.

Rask UMTs-behandlig
Den andre julegaven heter UMTS. Samferdselsdepartementet legger opp til at konsesjonsbehandlingen skal skje så raskt som mulig etter at Stortinget har behandlet saken. Anbudsinnbydelsen skal foregå til våren, og konsesjonene skal deles ut så raskt som mulig.

– På sensommeren, eller kanskje enda litt før, avhengig av Stortinget, sa samferdselsinsister Dag Jostein Fjørvoll på pressekonferansen. Konsesjonen skal tildeles på grunnlag av en anbudsrunde, ikke auksjon.

Langsom UMTS-utbygning?
– Dermed kan vi satse på å utnytte eksisterende infrastruktur, noe som er til beste for alle parter, sa en stadig smilende Bjørkum, som ikke var i tvil om at NetCom vil være blant selskapene som får konsesjon til høsten. Samtidig har departementet svært lemfeldige krav til utbygningshastighet, noe som også passer bra for de etablerte mobiloperatørene.

– Jeg er faktisk positivt overrasket over at tidsaspektet, at man får så mye som fem år på seg til å overholde kravene, sier Bjørkum. Han antyder at nettet vil være på lufta i år 2002.

Stikkord: Mobil