Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Ericsson aksepterer ikke Norge

Kampen om hvor Telianor skal legge sin mobilvirksomhet er inne i sluttspurten. Pålitelige kilder i Telenor hevder at Ericsson presser på for at Sverige og Telia skal bli vinnerne.

Ericsson

Vedkommende kilde hevder at Ericsson i Sverige presser voldsomt på for å få lagt hovedkontoret for Mobilitet – som de fleste regner som det mest interessante forretningsområdet – til Stockholm.

– Aksepterer ikke Norge
– Ledelsen i Ericsson-konsernet med Lars Ramqvist i spissen gjør det rimelig klart at ”de ikke vil akseptere” at hovedkontoret for Mobil legges til Norge, sier vår kilde.

Angivelig skal begrunnelsen for ”kampanjen” dels være bunnet i Ericssons egeninteresse og dels i nasjonal patriotisme. Ericsson har tradisjonelt hatt et veldig tett forhold til Telia – dette forholdet skal det være gode økonomiske grunner til at personer i selskapet vil beholde.

Lokal kamp?
På spørsmål fra ITavisen avkrefter pressetalsmann Johan Wiklund at Ericssons konsern driver en kampanje for å få hovedkontoret for Telenor/Telias mobilvirksomhet til Sverige.

– Nei, det høres høyst utrolig ut, sier Wiklund.

Men pressetalsmannen vil ikke avvise at lokale selskaper i Ericsson kjemper for dette.

– Ericsson har mange lokale selskaper. Jeg kan ikke garantere for at de ikke har engasjert seg i dette spørsmålet.

– Vi skal være like dyktige på mobil over alt hvor Ericsson er representerte i verden, enten det er i Norge eller i Sverige. Derfor er vår offisielle holdning at det ikke har noen praktisk betydning for Ericsson om hovedkontoret for Telenor/Telias mobilvirksomhet havner i Sverige, sier pressetalsmannen.

Stor maktfaktor
Ericsson er Sveriges desidert viktigste bedrift med flest ansatte, størst eksport og høyest børsverdi. Ericsson har flere gode kort på hånden når de nå legger press på politiske myndigheter i Sverige.

Selskapet har tidligere truet med å flagge ut hovedkontoret til blant annet London. Etter massivt press fra svenske myndigheter er utflaggingen lagt på is inntil videre.

Det er heller ingen hemmelighet at innflytelsesrike svenske politikere og næringslivsfolk nå jobber aktivt med ideen om å gjøre Stockholm til verdens mobile/trådløse by. At enkelte i Ericsson kjører et hardt løp, og forsvarer sine egne og svenske interesser med nebb og klør, har ITavisen fått flere signaler på.

Først i køen?
At Ericsson-selskaper skal ha en preferanse til Telia skal blant annet ha kommet til syne under utviklingen av neste generasjon mobiltelefoni – UMTS (Universal Mobile Telephony System)

Sentralt plassert kilder i Ericsson og Telenor sier til ITavisen:

– Telenor har hatt et omfattende og nært samarbeide med Ericsson og Ericsson Norge i en årrekke. Som et resultat av dette ble Telenor lovet å få prototypen av de første UMTS-terminalene som Ericsson nå utvikler. Overfor Telenor hevdet Ericsson at terminalene ikke var klar ennå, forsinkelser hadde oppstått og så videre. Men mens Telenor satt slukøret tilbake, kunne Telia smile fornøyd over å motta den samme terminalen til testing før sin norske partner.

Så spørs det om personer i Ericsson vinner fram med sin mobilkampanje for Sverige. Svaret for de trolig sent dette året eller tidlig på nyåret.

Stikkord: Mobil