Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sjekker stilen din

Orthografix fra det finske firmaet Lingsoft er ledende på stavekontroller og språkteknologi. Nå skal programmet snart sjekke stilene dine for grammatikkfeil.

– Et prosjekt vi vurderer å få til i fremtiden er at Orthografix skal kunne gjennomføre en setningsanalyse, slik at programmet kan hjelpe brukeren til å skrive konsekvent. Hvis brukeren velger å bruke fortidsformen ”kasta” og blander den sammen med den alternative formen ”kastet” må programmet kunne forstå forskjellen på substantivet ”kastet” (fra et ”kast”) og verbet ”kastet”. Hvis ikke vil rettelsene skape mer arbeid enn det eliminerer, sier Sjur Nørstebø Moshagen.

Et stykke igjen
Han opplyser videre at grunnteknologien for et slikt program er klar og utviklet ved Universitetet i Oslo, men det er stadig et stykke igjen å gå før teknologien kan utnyttes i kommersiell programvare.

Moshagen mener at Lingsoft har skapt seg en egen nisje i det språkteknologiske tomrommet som Microsoft ikke har brydd seg om å utforske i nevneverdig grad, nemlig skikkelig avansert språkteknologi også for små språk.

– Vi kan satse, tro og håpe på dette og at vi kan selge avansert programvare til Microsoft, sier han.

Lingsoft er finsk, ble startet i 1986 og har mellom 25 og 30 medarbeidere.