Hopp til navigasjon Hopp til innhold

UMTS demonstrert i Norge

Telenor og Ericsson demonstrerte i dag for første gang tredje generasjons mobiltelefoni, UMTS, i Norge. Systemet vil ha en så stor båndbredde at mobilten kan gjøres om til en multimedieterminal.

UMTS videokonferanse

Under demonstrasjonen ble det gjennomført en videokonferanse hvor adm. direktør Stig Herbern i Telenor Mobil befant seg (kjørende) i Ericssons testbuss, mens han konverserte med adm. direktør Tor Frydenberg i Ericsson Norge som befant seg i lokalene i Telenor FoU på Kjeller ved Lillestrøm.

Bildet som illustrerer denne artikkelen er et ”postkort” hvor passasjerer i Ericssons testbuss er filmet under dagens demonstrasjon.

Ifølge Telenor Mobil kan UMTS-nettet bli kommersielt tilgjengelig i Norge fra første halvår 2002. Det forutsetter imidlertid at Post- og teletilsynet tildeler UMTS-konsesjoner i første halvdel av neste år.

30-40 ganger raskere
UMTS ventes å bli verdens første globale mobilnett. Det betyr at UMTS-terminalene skal kunne brukes ”over alt” i hele verden. De fleste steder hvor UMTS bygges ut vil maksimal overføringshastighet være 384 Kbit per sekund. Dette er 30-40 ganger raskere enn hva som er mulig med dagens GSM-telefoner.

Under ideelle forhold innen små ”lukkede” områder vil teoretisk hastighet for UMTS-systemet være hele 2 Mbit per sekund.

Stikkord: Mobil