Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor øker datafart

Telenor Mobil har økt datahastigheten i GSM-nettet med opptil fire ganger. Men foreløpig er det bare Nokia CardPhone som kan utnytte dette.

Nokia CardPhone

Mens NetCom har valgt å vente på GPRS (General Packet Switched Network) lanserer konkurrenten Telenor Mobil nå mellomstadiet HSCSD (High Speed Circuit Switched Data).

Fire ganger raskere
Innføring av høyhastighetsdata i Telenor Mobils GSM-nett, vil øke dataoverføringshastigheten med inntil fire ganger – fra 9.600 til 38.400 bit/sekund, melder Telenor Mobil.

Det vil med andre ord si at GSM-brukere kan oppleve nesten like stor datahastighet som en har med et analogt modem i det faste telenettet. Dette gjøres mulig ved at den enkelte mobilbruker får anledning til å benytte inntil fire samtidige radiokanaler ved overføring av data.

Første skritt
– Den forholdsvis lave hastigheten har hittil vært den viktigste begrensningen med hensyn til dataoverføring i GSM-nettet. Med innføringen av høyhastighetsdata, har vi tatt det første store skrittet mot fremtidens mobilkommunikasjon, sier viseadm. direktør Trond Wiborg i Telenor Mobil i en pressemelding fra selskapet.

Krever egne terminaler
Bruk av høyhastighetsdata krever at brukerne anskaffer seg en ny terminal som støtter denne tjenesten. Foreløpig er det altså bare Nokia CardPhone som støtter HSCSD.

– Det holder ikke at du i dag har en mobiltelefon som er oppgradert for eksempelvis 14.400 bit/sekund. Og maksimalhastigheten som kan oppnås, er avhengig av hvilken hastighet terminalen støtter. De første terminalene som kommer på markedet støtter tre ganger dagens hastighet. Hastigheten vil likevel kunne variere fra sted til sted, avhengig av hvilken belastning det er i nettet på det stedet mobilbrukeren befinner seg, forklarer Trond Wiborg.

Ikke rask retur
Den maksimale hastigheten er kun oppnåelig til terminalen. Maksimal hastighet fra terminalen er to ganger dagens hastighet – det vil si 19.200 bit/sekund.

Prisen på høyhastighetsdata er basert på bruk av to kanaler, og beregnes som dobbel pris av GSM Data.

Introduksjonstilbud
Som et introduksjonstilbud ut februar 2000, vil Telenor Mobil taksere HSCSD-trafikk som ordinær GSM Data-trafikk.

Telenor Mobils kunder vil dermed i første omgang kunne få inntil tre ganger raskere internettrafikk uten tillegg i pris.

Stikkord: Mobil