Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nordmann cracket ikke DVD

Norske Jon Johansen har fått mye omtale i det siste for å ha knekt (cracket) koden slik at det går av å kopiere DVD-plater. Men det var det ikke den norske 16-åringen som gjorde.

Hacker
ITavisen kunne i går, lørdag, referere til oppslaget i Dagens Næringsliv om 16-åringens (se lenke nedenfor) DVD-cracking.

Men cracket ble opprinnelig utført av en ikke navngitt tysker, som senere har blitt medlem av samme hacker-gruppe (MoRE – Masters of Reverse Engineering) som Johansen. Dette i følge en e-postmelding som MoRE har sendt ut sammen med en annen gruppe – DoD (Dring ore Die) til ITavisen.

MoRE og dEZZY/DoD skal samtidig, men uavhengig av hverandre, ha jobbet med å knekke kryperingskoden for DVD-plater.

– Feilsitert
I følge e-postmeldingen av 4. november, og derfor ikke spesielt myntet på siste omtale i DN, skal unge Johansen ha følt seg feilsitert av norsk media:

”Jeg har aldri sagt til pressen at jeg hadde cracket DVD-krypteringen. Jeg har fortalt at at vi, MoRE, har laget en apllikasjon kalt DeCSS, som kan dekryptere DVD-filmer og la dem bli avspilt fra harddisker. Eller fra DVD-spillere dersom, man har en DVD-brenner.

Jeg har hele tiden bruk ”vi” og ”MoRE” når jeg har snakke med dem (massemedia, red. anmerk.). Jeg har aldri sagt noe om meg eller min posisjon i gruppen.

Nå når stormen er over, fortstår jeg at alt de var ute etter var å få en god story. De tok til og med noen av ”mine” sitater som jeg aldri hadde sagt. Når media begynner å finne på ting, er det skikkelig trist. Jeg vet at det har skjedd før i norsk media angående samarbeide mellom en datagruppe på skolen min og de nettverksansvarlig der.

Alt jeg kan si er at jeg er lei meg for at media har snudd på hva jeg sa, og til og med spredd usannheter for å få det til å se ut som om jeg hadde gjort crackingen alene. Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å unngå media i framtiden.

Men hvis jeg er tvunget til å snakke med dem, vil jeg at de skal undertegne en avtale med meg.

Igjen, jeg vil beklage på vegne av norsk media, og håper at følgende dokument vil klargjøre alt. Sannheten vil gjøre deg fri.
(Jon Johansen, i en e-postmelding av 04.11.1999, oversatt fra engelsk av ITavisen).