Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Java i TV-apparatet

Fremtidens interaktive TV blir Java-basert. Digital Video Broadcasting Project (DVB) bestemte seg denne uken for å bruke programmeringsspråket fra Sun som nøkkelkomponent.

DVB

DVB (www.dvb.org) er et konsortium bestående av 250 fjernsynsstasjoner, produsenter, nettverksoperatører og myndigheter.

DVB har sin base i Europa, og blant medlemmene finner vi både NRK, Danmarks Radio, Tandberg Television, Telia, EBU, Nokia, British Telecom, Alcatel, Compaq, Microsoft, og de fleste andre store TV-, tele- og dataselskapene.

Interaktivt i TV og PC
Den siste DVB-standarden, som gjerne kalles »multimedia home platform», spesifiserer programvaren som skal sørge for parallelt mottak av TV-sendinger, e-handel og andre tjenester på fjernsynsskjermen.

Programvaren skal brukes både i separate dekodere for kabel- og satellitt-TV, integrerte dekodere i digitale TV-apparater og i PC-er. Med Java kan sendingene mottas uavhengig av hvilken hardware som brukes. Standarden vil bidra til et større tilbud av tjenester for digital interaktiv TV.

Følger USA etter?
At Java-teknologien fra Sun nå blir en standard for europeisk fjernsyn, styrker Sun Microsystems i konkurransen med Microsoft og Hewlett-Packard om en amerikansk standard.

I USA jobber nemlig kabel-TV-bransjen med den liknende standarden »OpenCabel». Den skal ivareta kompatibilitet mellom kabel-TV-dekodere, slik at de kan brukes overalt i USA. Mange mener at OpenCabel bør lære av det europeiske initiativet, men i USA har Microsoft som kjent foretatt betydelige investeringer i kabel-TV.