Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft i retten i Göteborg

I dag starte hovedforhandlingene mellom Microsoft og det svenske selskapet Excel i hovrätten i Göteborg.

Microsoft

– Jeg tror Microsoft ønsker en rask slutt på denne saken. Jeg tror ikke selskapet vil ha publisitet rundt flere rettssaker akkurat nå, sier Excels grunnlegger Björn Hildell til Dagens Industri.

Ifølge Microsofts Norden-advokat Anitha Forsberg er Microsoft for tiden innblandet i seks rettssaker i Norden, hvorav tre handler om privatkopiering.

Navneveksling
Saken mot programvareselskapet Excel begynte allerede på slutten av 80-tallet. Da kontaktet adm. direktør Björn Hildell i Excel den svenske avdelingen av Microsoft for å diskutere navneforvekslingen.

– Jeg ringte og skrev brev men fikk alltid til svar at de skulle komme tilbake til saken. Men ingen ting hendte, sier Hildell.

Microsoft tok ikke kontakt før i 1993. Da hadde selskapet akkurat registrert varemerket Microsoft Excel etter å ha forsøkt å få tilgang til navnet siden 1988.

Forbannet Excel
I 1996 tok Microsoft kontakt igjen. Da i form av en stemning mot svenske Excel.

– Da ble jeg riktig forbannet. Her hadde vi forsøkt å komme i kontakt med Microsoft for å finne en løsning så slenger de bare en stemning i ansiktet på oss, sier Hildell.

Microsoft ble dømt
Microsoft ville at tingrätten skulle heve registreringen av Excel ABs selskap. De mente at Excel ikke hadde vært i bruk de siste fem årene og at registreringen av navnet derfor skulle heves ifølge en paragraf i firmaloven.

I 1997 falt avgjørelsen i Excels favør og Microsoft ble dømt til å betale Excels saksomkostninger. Det har de fortsatt ikke gjort siden de besluttet å gå videre og overklage dommen til hovrätten.

Revansjesugen
Björn Hildell ønsker en slutt på saken, men er samtidig revansjesugen. Han mener at Microsofts registrering og bruk av navnet Microsoft Excel rammet Excels virksomhet hardt. Microsofts dominans gir ikke rom for at Excel også kan benytte navnet.

– Vi kommer med all sannsynlighet til å kjøre denne saken videre i USA uansett hva som blir dommen i Hovrätten, sier Hildell til Dagens Industri.