Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EU gransker Telia

EU-kommisjonen skal nå granske Telias måte å prise sine bredbåndstjenester på, etter en klage fra det svenske Bredbandsbolaget. Selskapet mener at Telia misbrukte sin dominerende stilling på telemarkedet da de fikk en kontrakt til et boligsamvirke i Malmø.

Telia logo

Det var i slutten av september at Bredbandsbolaget anmeldte Telia til EU-kommisjonen. Nå har kommisjonen bestemt at saken fortjener nærmere granskning, noe Bredbandsbolaget betrakter som en halv seier.
– Med denne beskjeden føler vi at vi har fått ordentlig oppreising, sier Bredbandsbolagets konsernsjef, Peter Ekelund, til Dagens Nyheter.

Kort frist
I første omgang har kommisjonen stilt en rekke spørsmål til Telia, spørsmål som må besvares innen fredag.
– Jeg fikk rede på dette i dag, sier Telias bredbåndssjef, Jan Åke Ekström til Dagens Nyheter. Han kommer ikke med ytterligere kommentarer.

600 millioner i bot
Selskap som bryter med EUs konkurranseregler og misbruker sin dominerende stilling kan få bøter på inntil ti prosent av selskapets omsetning. For øyeblikket er det Tetra Pak som har betalt de største bøtene, etter en dom i 1991 som inenbar at selskapet måtte betale 75 millioner euro, om lag 600 millioner kroner i bøter.

Tapte kontrakt
Bredbandsbolaget gikk til anmeldelse etter at Telia hadde vunnet en kontrakt om å installere bredbånds-kapasitet og levere bredbåndstjenester til 34 000 leiligheter i Malmö. Husholdningene skal betale 200 kroner i månedsavgift og 400 kroner i tilslutningsavgift, mens Bredbandsbolaget i sitt anbud hadde en tilknytningsavgift på 2000 kroner.
– Telia senket prisen fra 2000 til 400 kroner. Det kan man bare gjøre hvis man har markedsdominans og kan betale med endeløst mye penger fra andre deler av selskapet, hevder Peter Ekelund.

Konsekvenser
Saken minner mye om det som har skjedd i Oslo, hvor Telenor leverer teletjenester til OBOS til en pris som konkurrentene hevder de ikke kan konkurrere med, fordi de høye samtrafikkavgiftene til Telenor gjør at konkurrentene ville tape penger på hver telefonsamtale som ble tatt. Man regner med at EU-kommisjonens kommende vedtak i denne saken også vil få konsekvenser i andre EU- og EØS-land.

Stikkord: Mobil