Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forgylte datamilliardærer

De amerikanske datamilliardærene blir stadig rikere etter hvert som selskapene deres skiller ut deler av virksomheten og tar den på børs. En milliard her og en milliard der, – det blir penger av slikt.

Onkel Skrue

Julie Packard, arving og styremedlem i Hewlett-Packard, Larry Ellison, grunnlegger og administrerende direktør i Oracle, samt Microsoft-grunnleggerne Bill Gates og Paul Allen blir stadig rikere.

Julie Packard er RIK
Ifølge nyhetstjenesten News.com eier Julie Packard 12,7 prosent i HP. Det tilsvarer en verdi på 75 milliarder kroner, selv om HPs aksjer har falt med 35 prosent siden september.

Når HP denne uken går på børs med Agilent Technologies, blir hun enda rikere.

Åtte milliarder på en uke
HPs instrumentavdeling Agilent ble i sommer utskilt som eget selskap. Ved børsintroduksjonen blir 13 prosent av aksjene lagt ut for salg. HP eier resten.

News.com anslår at fru Packards formue vil øke med åtte milliarder kroner i løpet av denne uken.

Fire milliarder på tre måneder
I midten av august skilte Oracle ut selskapet Liberate (tidligere Network Computing) som opprinnelig ble etablert for å promotere Larry Ellisons visjoner om nettverksbasert databehandling.

Som følge av børsnoteringen, har Ellison hittil økt sin formue med om lag 4 milliarder kroner.

Oracle-aksjene er for tiden verdt 730 milliarder kroner, og Ellison har hånd om 175 milliarder av dette. Verdien av Ellisons Oracle-aksjer er tredoblet de siste tre årene.

Expedia går på børs
Forrige uke ble Microsofts nettsted Expedia introdusert på børsen. Expedia som tilbyr reisetjenester, er den første virksomheten som programvaregiganten skiller ut.

Microsoft eier 86,4 prosent, og overlater resten til andre investorer. Bill Gates eier 15,3 prosent av Microsoft.

To milliarder – og en dom
Expedia-introduksjonen økte Bills formue med 2 milliarder kroner forrige uke. Det skjedde omtrent samtidig med at han mottok første dom i monopolsaken som myndighetene har anlagt mot selskapet.

To milliarder er for vekslepenger å regne sammenliknet med verdien av Bills Microsoft-aksjer, men en milliard her og en milliard der…

Gates’ gamle kompis Paul Allen ble bare 600 millioner kroner rikere da Expedia gikk på børs.