Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Råstilig og råbillig Compaq

Compaq lanserte tirsdag sin nye PC-familie, som har fått navnet iPaq. Maskinene kommer uten kortplasser og diskettstasjon, noe som også gjør utslag på prisen, som er råbillig.

Compaq iPaq

Pris uten skjerm i USA: 499 dollar – eller om lag 4000 kroner

Som iMac?
De fem kilo tunge maskinene som Compaq lanserte i USA tirsdag, kommer på markedet rundt årsskiftet. De opptar 75 prosent mindre plass på skrivebordet enn tradisjonelle Compaq-modeller – og både navn og utseende gjør at man fort tenker på Apples iMac selv om iPaq blir sølvfarget og sort, ikke mangefarget.

Bare USB
Men det viktigste, sett med PC-historiske øyne, er at Compaq nå tilbyr maskiner uten ISA- eller PCI-kortplasser som har vært fast inventar på alle PC-er siden tidenes morgen.

I stedet satser Compaq på USB-bussen, som dermed blir den universelle PC-kontakten som USB var ment å bli da den ble utviklet.

Flere slike PC-er
Både IBM og Hewlett-Packard har allerede fortalt at de neste år kommer til å levere tilsvarende modeller, som for øvrig er basert på et forslag til standard for PC-er i år 2000 utviklet av Microsoft og Intel i samarbeid.

Compaq regner med at mellom 50 og 60 prosent av omsetningen neste år vil bestå av denne typen PC-er.

Bra ”speks”
I første generasjon iPaq finner man en 500 MHz Celeron prosesor, 63 MB SDRAM (kan oppgraderes til 512 MB), integrert Ethernet og en ledig brønn (Multiybay) hvor man kan sette inn en DVD- eller CD-ROM leser, LS-120 diskettstasjon eller harddisk nr. 2.