Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Storebror har sett deg

Britisk politi har lagt ut bilder av 200 demonstranter på Internett. De er ettersøkt for skadeverk i forbindelse med en demonstrasjon i London i juni. Innsatsen har allerede gitt resultater.

Demonstrant (sensur)

Demonstrasjonen i Juni begynte som en fredelig demonstrasjon mot de fattige landenes gjeldsbyrde. Organiseringen hadde i vesentlig grad foregått via Internett og var koordinert med lignende demonstrasjoner i flere byer i Europa, ifølge BBC.

Blir gjenkjent
I London utviklet det hele seg til opptøyer og resulterte i skadeverk for 2 millioner pund eller nær 25 millioner kroner i byens finanssentrum City. 71 personer ble arrestert i forbindelse med opptøyene.

Politiets overvåkningskameraer rundt omkring i London hadde imidlertid fanget inn mer enn 200 andre demonstranter. Det er bildene av disse menneskene som politiet la ut på nettet i forrige uke i håp om at nettsurfere skulle gjenkjenne noen av dem og ta kontakt med politiet.

Farlig identifikasjon?
Går man inn på sidene (www.cityoflondon.gov.uk/citypolice/j18frame.htm) ser man at det faktisk har skjedd. Flere av fotografiene er fjernet og i stedet konstateres det at personen nå ”er identifisert”. 200 fotos har så langt resultert i et tyvetalls tips og 10 nye arrestasjoner, melder BBC.

Det er rimelig at folk som bedriver vold og hærverk trekkes for retten, men med London-politiet som eksempel er det ikke vanskelig å forestille seg hvordan totalitære regimer kan utnytte Internett til å undertrykke sin egen befolkning.