Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens første telebørs

Telia/Telenor skal sammen med blant andre australske Telstra, åpne verden første børs for kjøp og salg av telefoniminutter.

Etter planen skal telefonibørsen Tirex åpne i februar i London. Her skal teleoperatører kunne selge og kjøpe minutter på samme måte som andre produkter blir kjøpt og solgt på andre børser.

– Initiativet kommer fra Telia UK som for to år siden innledet samtaler med den australske operatøren Telstra, britiske Cable & Wireless og amerikanske AT&T, sier Bo Eklöf, sjef for Telia/Telenor i Storbritannina.

Cable & Wireless og AT&T er nå ute av samarbeidet, men inn har kommet finanshuset Tullet & Tokyo, som blant annet har utviklet handelsmarkeder for energi i Australia.

– Vi demonstrerte en prototype av Tirex på Telecom 99 i Geneve for spesielt inviterte teleoperatører, som viste stor interesse.

Klart i februar
– Systemet kommer til å være driftsklart i januar, og vi kan begynne med kommersiell handel i februar. Vi har ti-tolv operatører som har signalisert at de vil være med som medlemmer fra begynnelsen, sier Bo Eklöf.

Tirex er eid med like store deler av Telia/Telenor, Telstra og Tullett & Tokyo. Virksomheten starter i London, men planene er å etablere virksomheter også på kontinentet og siden i Asia.

Som på andre børser må man være medlem for å kunne delta i handelen. I starten blir dette teleoperatører, siden kan andre aktører komme til.

Ifølge Bo Eklöf har en internettoperatør allerede meldt sin interesse, melder Dagens Industri.

Internasjonalt salg
– En børs som dette gir Telia/Telenor større muligheter til å selge kapasitet på det store internasjonale fibernettet som selskapet er i ferd med å bygge ut, sier Eklöf.

Til sammen har de tre deltakerne investert 200.000 pund, i tillegg til 2,7 millioner kroner i utviklingskostnader. Driften krever ikke mange ansatte, kun én til to personer som overvåker handelen.

Stikkord: Mobil