Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nokia 7110 – bra, men…

Nokia 7110 er første fungerende WAP-telefon på det norske markedet. Men er den en mobilrevolusjon? ITavisen bringer her den første eksklusive testen.

Nokia 7110 (fokus)
ITavisen er den av de få utvalgte som har fått Nokias nye mobiltelefon 7110 i hendene. Uten at vi har kunnet gå til bunns i alle telefonens detaljer, ser det ut til at finnene har laget en WAP-telefon konkurrentene skal få bryne seg på.

Problemer
Nokia har ikke vært spesielt villig til å snakke om problemene som har utsatt telefonen gang på gang. Det er likevel ingen tvil om at det har vært en del problemer med telefonen. Testeksemplaret ITavisen fikk prøve var ikke noe unntak.

Men Nokia jobber på spreng med å rette opp feilene. Senest for 14 dager siden måtte NetCom og Telenor sende tilbake testeksemplarer fordi WAP 1.1-programvaren var så mangelfullt implementert i telefonene at det gikk ut over funksjonaliteten.

Dersom du er en av de få som får mulighet til å kjøpe telefonen, anbefaler vi at du tester Internett-funksjonen mot Telenor og NetCom sine tjenester.

Ingen revolusjon
De som tror at 7110 er en revolusjon, kommer helt sikkert til å bli skuffet. Nokia lager nemlig telefoner som bygger på den plattformen som har gitt suksess tidligere.

7110 er på mange måter lik forgjengerne 6110 og 6150. Selv om brukergrensesnittet ikke har endret seg noe stort har det skjedd en utvikling.

Rulleknapp
Det første man legger merke til er at 7110 er utstyrt med en såkalt NaviRoller. Det er en musetast som gjør skrolling og valg i menyer mer brukervennlig enn tastene på de eldre modellene.

Oversikten i menyene ser imidlertid ut til å være noe dårligere enn Nokia-brukere er vant til. Uten at det spiller noen stor rolle, får man ikke full oversikt over hvor i hierarkiet man befinner seg, slik man er vant på 6150 for eksempel.

Finishen på festet for SIM-kortet virket heller ikke overbevisende. Festet er litt løst og skyver du det for langt over kortet kan du få beskjed om å sette inn kortet, selv om du allerede har gjort det.

Begrensning i minnet
Som WAP-telefon har, etter det ITavisen erfarer, Nokia sin største begrensning i forhold til minne sammenlignet med Ericssons WAP-telefon R320. Mens R320 har et minne på over 2.400 byte, har Nokia bare om lag 1.400 byte.

For Nokia-brukere legger dette begrensninger på blant annet e-posttjenester. Når du skal hente ned en e-post får du gjerne med mange parametre som tar plass.

En annen svakhet er at man ikke kan taste inn URL’ene (Internett-adressene) uten å legge de inn som bokmerke. 7110 har bare mulighet for å lagre 15 bokmerker.

På den annen side var det enkelt å sette opp WAP-tjenesten – når vi først hadde riktige data.

17.000 kroner!
De første eksemplarene av 7110 måtte man betale omkring 9.000 kroner for. Men enkelte butikker har hatt auksjoner, der kunder har vært villig til å betale hele 17.000 kroner.

Via Internett kunne man tirsdag sette seg opp på liste hos Komplett Data dersom man ville kjøpe 7110 for 3.795 kroner.

Selv om vi har testet Nokias 7110 og hatt mulighet til å prøve en betaversjon av Ericssons R320 er det ikke nok til å kunne gjøre en fullverdig test av telefonene. ITavisen vil sette opp testkriterier og gjøre en grundigere test av telefonen så snart som mulig.

Ventetid
Etter å ha ventet på telefonen i flere måneder kunne folk i Oslo-området endelig gå i butikken og kjøpe 7110 i slutten av forrige uke. Nokia har vært så forsiktig med å levere telefonen at selskapet selv ikke maktet å levere ITavisen et testeksemplar.

Men vi fikk hjelp av GSM-senteret slik at vi fikk mulighet til å prøve det nye finske flaggskipet.

Ikke først?
Nå vil noen hevde at det ikke er helt riktig at Nokia 7110 er den første WAP-telefonen på markedet. Både Alcatel og Siemens har hatt WAP-telefoner i salg, men disse støtter ikke den nye WAP-standarden 1.1, og kan eksempelvis ikke benyttes mot NetCom og Telenor Mobils WAP-tjenester.

Stikkord: Mobil