Dette er Norge (cd-rom)

Annonse


Norgeshistorien i lyd på CD-ROM

Dette er Norge (cd-rom)

Yngvar Ustvedt har samlet 1.100 representative lydfiler og presenterer dem temavis, for eksempel i bolker som De Kongelige, Nazifiseringen av Norge og Aids i Norge.

Lydsporene kan også lyttes til enkeltvis. Til sammen danner lydsporene fra NRKs arkiver et komplett bilde av Norgeshistorien i vårt århundre. Lydfilene er komplettert med mer enn 2500 fotografier.

Som Internett
”Dette er Norge” viser at vårt århundre har vært radioens århundre. I interessante, spennende og ikke minst underholdende radiokutt blir vi ikke bare vitne til historiske hendelser.

Annonse


Radioen får vist frem hvilket enestående medium den er for nyhetsjournalistikk såvel som underholdning.

I hurtighet og fleksibilitet er det vel bare Internett som kan konkurrere med den.

Magnetbånd
Under presentasjonene i NRKs Store Studio tidligere i dag, tordag, opplyste Yngvar Ustvedt, som har vært redaktør for CD-en, at arbeidet med CD-ROMen begynte i 1996.

Sammen med sine medarbeidere hadde Ustvedt hele 70.000 magnetbånd å forholde seg til. Det vil si 35 000 timer med lydopptak. Disse stammer fra tiden etter 2. Verdenskrig.

Grammofonplater
Fra 20-årene ble en rekke radioprogrammer spilt inn på grammofonplater og disse har også vært brukt som kilde til ”Dette er Norge”.

– Før 1920 finnes det ikke opptak, opplyste Ustvedt, men tiden er dokumenter gjennom minneprogrammer med folk som var tilstede under viktige begivenheter.

Pakketurer
”Dette er Norge” har en meget enkel søkefunksjon slik at det er lett å finne frem i arkivmengden. Gidder man ikke det finnes det ca. 60 pakketurer hvor Ustvedt har laget en reise gjennom temaene som han kommenterer underveis.

– CD-en er et resultat av det muliges kunst, understreket Ustvedt på presentasjonen, enkelte begivenheter er ikke dekket rett og slett fordi det ikke finnes arkivmateriale.

Grieg og Lillelien
Likevel kunne ITavisen konstatere at det er nok av spennende og interessant stoff å ta av:

Nordahl Grieg da han leser sitt dikt om 17. Mai 1940 fra Tromsø, den siste frie radiostasjonen i Norge den gang er ett nesten gripende eksempel.

Også gripende, men på en annen måte er Bjørge Lilleliens entusiasme etter at Norge slo England 2 -–1 på Ullevål i 1981. Opptaket er hemningsløst morsomt, hemningsløst nasjonalistisk og hemningsløst sjarmerende. Og det sier en person som ikke er interessert i fotball!

Lag radio selv
I tillegg inneholder CD-en funksjoner for å koble seg opp direkte mot ”Dette er Norge”-hjemmesiden på Internett.

Det finnes et kunnskapsspill og det finnes en funksjon for å lage sine egne radioprogrammer. Her kan man bruke vedlagte lydeffekter og/eller opptak fra radioprogrammene som gjengis på CD-en. Disse kan blandes med egne lydfiler.

Alt i alt et spennende produkt. NRK radio og Cappelen forlag var da også synlig stolte over resultatet.

Kostet 2,6 mill
Prosjektet har kostet 2,6 millioner å jobbe frem. Målgruppen er alle med interesse for historie, men det sier seg selv at produktet er særdeles godt egnet til å levendegjøre historieundervisningen.

Annonse