Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Heder til IT-personlighet

Professor dr. juris Jon Bing (bildet) ved Institutt for Rettinformatikk ble i dag tildelt St. Olavs Orden under en seremoni ved Det juridiske fakultet.

Bing Jon

St. Olavs Ordenen tildeles av Kongen og Bing får ordenen for fortjeneste av rettinnformatikk, heter det i kilder fra Slottet.

Klokken 16.00 i ettermiddag ble Bing slått til ridder av 1. klasse av St Olav Orden. Det var Kanselliråd Per A. Larsen som sto for overrekkelsen av ordenen. Seremonien foregikk i biblioteket til Det juridiske fakultet.

Science Fiction
I tillegg til å ha startet Institutt for rettsinformatikk, som han i dag også bestyrer, i 1970 sammen med professor Knut S. Selmer har Jon Bing profilert seg som en særdeles engasjert kulturpersonlighet.

Jon Bing har markert seg som skjønnlitterær forfatter i science fiction-genren. Sammen med forfatteren Jon Åge Bringsvær maktet han å skape en forståelse for at denne genren egnet seg til mer enn underholdning og røverhistorier.

Menneskelig aspekt
Bing er dessuten en særdeles engasjerende kåsør og som forfatter av populærvitenskaplige verker om informatikk og informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) har han bidratt til å skape forståelse for IKTs mange anvendelsesområder og også hvilken revolusjon IKT representerer i samkvem mellom mennesker.

Ikke minst ved hjelp av eksempler hentet fra skjønnlitteraturen har Jon Bing maktet å formidle de menneskelige aspektene ved IKT – både de farefulle sidene ved utviklingen og de elementene som fremmer menneskelig samkvem.

Skaper opplevelser
Hans egen kreativitet er dessuten av en slik art at han formår å skape opplevelser som leserne kan fantasere videre på. På den måten gir han leseren lyst til å skaffe seg et eget eierskap i utviklingen av IKT. Det kan kanskje fortjene en pris alene.

Et eksempel på Bings populærvitenskaplige skrifter er å finne i boka Landskap med tegn som ITavisen omtalte tidligere i høst.