Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fjernstyrer maskinrom med mobilen

– Vi lagrer alle våre data i lagringsbokser fra Network Appliance, forteller Ketil Kirkerud Elgethun, driftssjef hos SOL. Der på huset fjerndrifter de systemet via en Nokia Communicator 9110.

Nokia communicator 9110

For tre år siden anskaffet SOL den første av sine åtte bokser med nettverksdisker fra Network Appliance. Fem av dem står i Norge, to i Sverige og en i Danmark. Samlet kapasitet er 900 GB. Resten av maskinparken består av en rekke Sun-servere.

Bruker kapasiteten
– Våre tjenesteytende maskiner inneholder bare operativsystem og programvare på sine lokale disker. Alle data som endres, lagres på nettverksdiskene; nettsider, webdata og tilhørende programmer, logger, statistikk, news, e-post, og noen databaser, sier Kirkerud Elgethun.

Vekstbehovet er stagget det siste året, fordi mange kunder er flyttet fra SOL til Nextel.

– Hvis en tjeneste opphører og 50 GB data forsvinner i dragsuget, er det ikke vanskelig å finne ny anvendelse for kapasiteten, sier han.

Fleksible byggesteiner
Populariteten til de forskjellige Internett-tjenestene endrer seg omtrent hver 14. dag.

– I denne bransjen er det farlig å ha tidshorisonter over tre måneder. Vår filosofi er å bygge systemene på generelt brukbare byggesteiner. Nettverkstilknyttet lagring er et veldig godt utgangspunkt, sier Kirkerud Elgethun, som meget fornøyd ProActs kundestøtte.

Nylig undertegnet også Telenor Nextel rammeavtale med ProAct.

Oppdatering via GSM
Det er 14 dager siden Kirkerud sist var i SOLs maskinrom.

– Sun-servere med Solaris, og Net App Filers er svært stabile. Vi har vel ikke hatt avbrudd siden vi oppgraderte operativsystem og firmware i midten av mai. Da var NetApp-boksene nede i 10 minutter, sier Kirkerud.

Han kan drifte SOLs maskinrom fra hjemmekontoret eller fra et kantinebord via en Nokia Communicator 9110 (kombinert mobiltelefon og lomme-PC) som sirkulerer mellom de som har vakt.

Stikkord: Mobil