Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hissig prosessorkrig på trappene

Intel hevder at de leverer verdens raskeste prosessorer. Men konkurrenten AMD er i ferd med å svare.

Pentium III-brikke

– Bredden og antallet, i kombinasjon med nye og høyere nivåer for ytelse, gjør dette til en merkedag, sa visepresident Paul Otellini i Intel da han presenterte selskapets nye produktrekke på en konferanse i San Jose i går, tirsdag.

Flere ledende PC-produsenter varsler at de vil levere maskiner med prosessorer fra den nye serien Coppermine. Intel presenterte hele 15 nye prosessorer i går.

Hopper bukk
AMD har varslet en ny versjon av sin Athlon-brikke med klokkehastighet på 750 MHz. Etter jul kommer trolig en ny versjon med hastighet på 1 GHz.

– Jeg antar at til neste år vil vi se en situasjon der konkurrentene hopper bukk over hverandre, og at kravet om å ha den raskeste prosessoren vil veksle mellom å komme fra Intel og AMD, sier analytikeren Nathan Brookwood i selskapet Insight 64 til nettavisen Nando Times.

Tekniske problem
– Kampen om å ha den raskeste brikken er gode nyheter for kundene. For produsentene har tradisjonelt senket prisene på eldre brikker når de kommer med raskere versjoner, sier Brookwood.

Coppermine-brikkene skulle vært presentert for en måned siden, men introduksjonen ble utsatt en måned på grunn av tekniske problem.

Prosessorhastighet
Ifølge uavhengige kilder har AMD-brikkene bedre ytelse når det gjelder enkelte applikasjoner enn Intels brikker med tilsvarende klokkefrekvens.

Hastigheten på en PC bestemmes i praksis av en rekke forhold, og hastigheten på prosessoren er bare en del av dette bildet.