Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Jul uten en tråd

OSLO: En rekke nye hjemmenett-løsninger er i ferd med å lanseres USA. De nye nettene kommuniserer trådløst eller via eksisterende telefonkabler.

Nokia adsl

3Coms nye trådløse nett kommer til Norge i desember.

– Nettverksløsninger som utnytter telefon- eller strømkabel er komplisert, fordi det er så mange forskjellige standarder fra land til land, og innen hvert land, sier Per Kristian Wang hos 3Com Nordic.

I følge Dataquest-analytikerne vil markedet for hjemmenett nå en omsetning på 15 milliarder kroner allerede i 2002. Onsdag skal både Compaq, IBM og Dell presentere de nye hjemmenettene som selskapene vil tilby sammen med sine hjemme-PC-er. Analytikerne tror at slike pakkeløsninger er en forutsetning for suksess.

Nettverk via telefonkabel
Compaq, IBM og Tut Systems har hittil tilbudt hjemmenett med opptil 1 mbps (megabits per sekund) overføring via boligens eksisterende telefonkabler.

I november begynner både Intel og 3Com/Microsoft å levere telefonkabelnett med 10 mbps i USA. En pakke med to nettverkskort vil koste om lag 1200 kr. Microsoft leverer programvaren HomeClick Network Software.

Trådløse hjemmenett
Diamond Multimedia og Proxim har lenge tilbudt de trådløse hjemmenettene HomeFree Wireless og Symphony med 1,6 mbps hastighet. Proxim vil nå tilby en USB-variant av løsningen i samarbeid med Intel.

Apple har nå begynt å tilby trådløse Lucent-nettverk med 11 mbps kapasitet til sin iBook.

Trådløst kabel- og ADSL-modem
Tidlig neste år planlegger Motorola å utstyre sine kabelmodem med trådløs nettverksteknologi.Nokia har nylig presentert Nokia MW111, en trådløs ADSL-terminal for hjemmenett som både kan håndtere ADSL med full hastighet og den noe tregere standarden G-Lite.

Til Norge i desember
– 3Com har begynt å levere det trådløse nettverket AirConnect i USA. Vi regner med at det kommer til Norge like før jul. Ut fra prisindikasjonen, antar jeg at baseenheten vil koste 1500-2000 kroner, og nettverkskortene 600-700 kr, sier Per Kristian Wang hos 3Com Nordic.

De trådløse nettverkene Proxim Symphony og Diamond HomeFree koster henholdsvis 2500-3000 kr og 1700 kr med to kort. Begge er godkjent i Norge.