Annonse


”Spiontelefonen” selges over disk

«Spiontelefonen» som den også blir kalt, produseres i Blekinge på bestilling av Sectra Communications. Selskapet holder til i Linköping, som også er det eneste stedet telefonen selges over disk.

Til toppledere
Prisen på 40.000 kroner er høy, men trolig ikke for høy for den gruppen kjøpere som ønsker å kunne kryptere samtaler slik at det blir umulig å avlytte dem. Rundt 1.000 toppledere er beregnet til å være selskapets marked i Sverige.

Selskapet har allerede solgt 600 telefoner til det svenske forsvaret, og nøkkelpersoner i den svenske regjeringen står også for tur til å få telefonen.

Det ryktes også at det norske forsvaret er interessert.

Annonse


Ungår kriminelle
Telefonen skal kun selges til kunder selskapet kjenner, og bare i Sectras lokaler i Linköping. Dette fordi «spiontelefonen» ikke skal komme i hendene på kriminelle miljøer med behov for kommunikasjon som ikke kan avlyttes av politiet.

Sectra, med 140 ansatte og en omsetning på 180 millioner kroner, har tidligere produsert såkalt hemmelig utstyr til det svenske forsvaret, og mobiltelefonen er utviklet i samarbeid med disse. Men det svenske forsvarets slankeoperasjon har ført til at mobiltelefonen nå også kommer på det private markedet i mars neste år.

Grønt lys for avlyttingsfritt
Telefonen er bare litt større enn en vanlig mobiltelefon, men kjennetegnes ved at antennen sitter på telefonens underside. En grønn lampe vil lyse når det er klart for en avlyttingsfri kontakt med en annen bruker med tilsvarende telefontype, melder Sydsvenskan.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse