IBM ThinkPad (krympet)

Annonse


ThinkPad krympet i vask?

IBM ThinkPad (krympet)

Slanke ThinkPad 240 måler 26 x 20 cm og er bygd over samme lest som Windows CE-maskinen WorkPad z50.

Likevel har den 10,4-tommers aktiv fargeskjerm, 6, 4 GB harddisk, diskettstasjon, 300 MHz Celeron-prosessor, 64 MB minne, 56 Kbps modem, infrarød overføring og USB-, seriell-, parallell-, hodetelefon-, høyttaler-, tastatur- og skjermkontakter. Det eneste som mangler er CD-ROM-stasjon.

15.000, pluss moms
Alt dette får altså plass i den kompakte ThinkPad 240 som bare veier 1,4 kilo uten strømforsyning.

Annonse


Prisen ligger på om lag 15.000 kroner, pluss moms. Ekstern CD-ROM-spiller til ca 2.000 kr kommer i tillegg.

Eksellent (!) tastatur
Det var ThinkPad-evangelisten James Alfaro som mandag presenterte maskinen under en pressekonferanse hos IBM på Kolbotn.

– Vi har prestert å gi ThinkPad 240 et tastatur som er 5 cm smalere, men som likevel bare er 5 prosent mindre enn vanlige tastaturer, demonstrerte Alfaro.

Resultatet er et praktfullt tastatur med pekepinn som ikke oppleves som noe mindre enn på vanlige ThinkPad-er. Bedre finnes ikke.

Ikke blant de raskeste
Krympingen har dessverre gått ut over ytelsen. I tester er ThinkPad 240 om lag 20 prosent tregere enn “vanlige” bærbare med samme prosessor.

– Når maskinen kommer til Norge, vil den være utstyrt med 366 MHz Celeron, sa James Alfaro.

Beskjedent batteriliv
Ytelsen er likevel ikke det viktigste på en slik ultrabærbar maskin. Da er vi mer bekymret for den beskjedne batterilevetiden på 2 timer.

Når du er på tur, bør du enten ta med et ekstrabatteri, eller et spesialbatteri som festes bak på maskinen og dobler levetiden. Begge øker vekten.

Kombikort i PCMCIA-kontakten
ThinkPad 240 har innebygd modem, men bare én PCMCIA-kontakt. Hvis maskinen utstyres med et Com One Platinium-kort (modem, GSM, ISDN og Ethernet), er ikke dette noe stort problem selv om nettverksmodulen i Com One-kortet bare ekspederer 1 Mbps.