Annonse


Ny eksplosjon i GSM-verdenen

I løpet av august måned taklet verdens GSM-operatører mer enn 400 millioner roaming-samtaler, altså samtaler fra GSM-brukere som er utenfor hjemmeoperatørens nett.

Til sammenligning var det så sent som i mai en rekord da antallet roaming-samtaler nådde 300 millioner.

350 operatører
– GSM var den første mobiltelefonstandard som utviklet med roaming-muligheten som en integrert del, fordi målet var å gjøre det enklest mulig for brukerne, sa lederen for GSM Association, Michael Stocks, på en pressekonferanse her i Geneve.

– Avhengig av hver enkel operatørs roamingavtaler er det nå mulig å bruke GSM-telefonen hos nesten 350 operatører i 141 land, fortsatte Stocks.

Annonse


Flere teknologier
Men man er fremdeles avhengig av innbyrdes avtaler mellom operatørene for at roaming skal fungere. Dette ønsker nå GSM Association å gjøre noe med: De tar intitiativ til å opprette «Global Roaming Forum», som skal gjøre det enklere å opprette og utvide roamingavtalene.

Mulighetene er allerede blitt utvidet fordi man har fått tobånds- og trebånds telefoner. Nå kommer også telefoner som kan ta flere teknologier, så som satellitt og GSM eller amerikanske CDMA og GSM. Dermed øker antallet mulige operatører, og systemet blir enda mer kompleks.

– Når vi tar initiativ til Global Roaming Forum, så er det delvis for å bedre situasjonen for brukerne, men det er selvfølgelig også et poeng at operatørene kan utnytte disse mulighetene i sin egen markedsføring, og vi er jo først og fremst operatørenes organisasjon, sier Stocks.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse