Hacker

Annonse


Datakrim koster 960 milliarder

Hacker

Anslagene på hva datakriminaliteten koster spriker vilt. Variasjonene går fra 2,3 milliarder kroner til 4.000 milliarder.

Men det det er enighet om er at svært få av lovbruddene blir oppdaget, og at enda færre blir anmeldt. Det er hevdet at datakrimimaliteten stiger med 500 prosent i året. Dette tallet stammer imidlertid fra 1997.

Økning igjen
En relativt grundig rapport: ”1999 Computer Crime and Security Survey” ble lagt fram i vår.

Annonse


Viktige funn var: Antallet forsøk på inntrengning utenfra økte for tredje år på rad. Det samme gjaldt for forsøk på å trenge inn via Internett, og interne forsøk på komme inn på områder som brukeren ikke hadde tilgang til.

 • 30 prosent av de spurte selskapene rapporterte om forsøk på inntrengning utenfra.
 • 37 prosent meldte om forsøk på inntrengning over Internett.
 • 55 prosent meldte om at forsøk på inntrenging fra egne ansatte.
 • 14 prosent meldte om forsøk på økonomisk svindel.

  Flere anmeldes
  Antallet bedrifter som anmeldte datakrim doblet seg i forhold til fjoråret. Men stadig er det under en tredjedel av bedriftene som går til politiet.

  – Det er interessant å se at mens stadig mer sofistikert teknologi brukes, så øker antallet alvorlige brudd på sikkerhetsrutinene, sier direktør Patrice Rapalus ved CSI. Han mener det er behov for økt informasjon internt i bedriftene.

  50 prosent med tap
  Selv om over halvparten av bedriftene meldte om økonomiske tap, så kunne bare 31 prosent tallfeste skaden. 163 bedrifter og organisasjoner anslo sine tap til om lag 960 milliarder kroner.

  Undersøkelsen bygger på opplysninger fra ansvarlige for IT-sikkerhet i 521 bedrifter, finansielle institusjoner, myndigheter og universitet i USA.

  Annonse


  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse