Annonse


Walkmans skaper er død

Akio Morita har holdt seg borte fra offentligheten siden 1993, da han ble rammet av slag. Søndag døde Morita 78 år gammel på et sykehus i Tokyo.

Startet med tele
Blant ruinene i det utbombede Tokyo etter den andre verdenskrig startet Morita, sammen med Masaru Ibuka, selskapet Tokyo Telecommunications Engineering. Tolv år senere tok de navnet Sony, nå kjent som et av verdens sterkeste merkenavn.

Ibuka var ingeniøren, Morita var markedsføreren og ansiktet utad. Selskapet satset tidlig på eksport – mest til USA.

Lagd i Japan
På 50-tallet var Japan fortsatt mest kjent for billige dusinvarer av lav kvalitet. I sin bok «Made in Japan», som ble en internasjonal bestseller, beskriver Morita hvordan de prøvde å sette nettopp «made in Japan» så lite som mulig på produktene for at de ikke skulle synes.

Annonse


Sony bidro sterkt til at synet på japanske elektroniske produkter raskt forandret seg. Selskapet var først med en rekke tekniske apparater av høy kvalitet.

Ikke walkman
Men den aller største og mest kjente suksessen er uten tvil Walkman– og den mobile revolusjonen starter:

Sommeren 1979 presenterte Sony en liten bærbar kassettspiller uten høytalere og uten opptaksmuligheter. Men utstyrt med stereo hodetelefoner og med en vekt på 390 gram ble Walkman skapt som et begrep.

Den skulle egentlig ikke hete Walkman i andre land enn i Japan fordi dette navnet ikke ble ansett som gangbart i engelskspråklige land. I dag eksisterer ordet Walkman i Oxford English Dictionary.