Nokia Communicator 9110

Annonse


Mobiler til mer enn prat

Nokia Communicator 9110

For et par år siden eller så var såkalte ”smart phones” eller smarte mobiltelefoner et hett tema i mobilbransjen. Dette var mobiltelefoner som også skulle være små personlige digitale assistenter (PDA) med e-post, avtalebøker og kalenderfunksjoner.

Bare én lyktes
Men under tiden er det bare Nokia som har klart å levere et produkt som kan sies å ha fått fotfeste ute hos brukerne: Nokia 9110 Communicator. Denne modellen kan brettes opp, og da får du tilgang til et qwerty-tastatur og en større gråtoneskjerm.

Alcatel har også forsøkt seg med sin modell One Touch Com, som er uten tastatur, men har trykksensitiv skjerm. Et interessant forsøk, som ikke har slått gjennom på markedet. Alcatel stod for mobiltelefondelen, mens Sharp laget datadelen.

Annonse


Philips presenterte en mobiltelefonmodell med et PDA-bakstykke (kunne tas av), kalt Illium. Heller ikke denne varianten ble noen suksess.

Ericsson kommer
Derfor blir det spennende å se om Ericsson lykkes når de sender ut sin smartphone R380 senere i høst (?). Denne modellen ser ut som en ”vanlig” mobiltelefon. Men når du bretter opp det numeriske tastaturet dukker en stor trykksensitiv skjerm opp, som gir tilgang til PDA-funksjonene.

R380 skal gi tilgang til Internett via WAP (Wireless Application Protocoll).

Andre mobilmerker vil også etter hvert levere WAP-telefoner, men ikke alle har trykksensitive skjermer – som plasserer dem i en PDA-klasse.