Intel chipset

Annonse


Intel-fiasko for nytt brikkesett

Intel chipset

Torsdag forrige uke fikk PC-produsentene beskjed fra Intel om at det var en feil på det nye brikkesettet for Rambus og Coppermine, som skulle lanseres mandag. Nyheten sendte sjokkbølger gjennom dataindustrien. Rambus-aksjene stupte med 12 prosent på fredag, og Intel falt også.

Flere PC-produsenter hadde allerede forberedt nye hovedkort for det nye brikkesettet. Kortene er utstyrt med tre spor for Rambus-minne. Nå viser det seg at spesielle minnekonfigurasjoner kan gi opphav til alvorlige feil. Compaq skal ha oppdaget feilen for en måned siden og varslet Intel.

Hovedkort med to spor
Intel vet ennå ikke hva som skaper problemet, og insisterer derfor på at nye hovedkort foreløpig bare skal ha to Rambus-spor. Resultatet er at mange PC-produsenter må kaste sine nye kort.

Annonse


Både HP, Dell, IBM og Siemens hadde planlagt nye PC-er og arbeidsstasjoner med det nye brikkesettet. Nå svever alt i uvisse, selv om de fleste tror at lanseringen kommer 25. oktober. Da kommer også de nye Pentium III Coppermine-prosessorene med opptil 733 MHz klokkehastighet.

Fjerner flaskehalser
Intel 820 skal erstatte brikkesettet 440BX og eliminere mange flaskehalser. 820 har 133 MHz systembuss (mot 100 MHz i 440BX), 4X AGP (mot dagens 2X) og ATA66 diskgrensesnitt med 66 MBps overføringshastighet (dobler dagens ATA33-standard).

Intel 820 støtter Rambus Direct RAM (RDRAM) med hastigheter på 600-, 700-, og 800 MHz, mot dagens systemer med 100 MHz SDRAM.

Med bare to minnespor, begrenses imidlertid den maksimale kapasiteten til 512 MB Rambus-minne. Det er bare halvparten av dagens systemer.

IBM går via Via
Intel har også lansert ”billig-brikkesettet” 810E med133, 100 og 66 MHz systembuss, og ATA66 harddisk-kontroller, men uten Rambus-støtte. Intel 810E er beregnet på både Celeron- og nye Pentium III-prosessorer. To nye 600 og 533 MHz prosessorer som er produsert med den nye 0,18 mikron-teknologien, debuterte denne uken.

Men heller ikke her kan Intel hvile på laurbærene. Via Technologies produserer også brikkesett med 133 MHz systembuss, støtte for AGP 4X og for 133 MHz SDRAM i stedet for Rambus.

På grunn av alle problemene hos Intel lanserer PC-produsentene IBM og Micron nå nye PC-er med Vias brikkesett!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse