Hopp til navigasjon Hopp til innhold

En svensk datavits

De svenske riksdagsmedlemmene fikk bærebare PCer til en verdi av syv millioner kroner. Men det skulle vise seg at det ikke alltid er like lett å få lov til å bruke dem.

svensk IT-forbud
Carl Bildt har gjort det – og flere andre riksdagsmedlemmer har prøvd det: Å bruke datamaskiner i plenumssalen i Riksdagen. Men nå er det forbudt, i følge Aftonbladet.

– Forstyrrende
– Jeg har ikke sett noe bruke datamaskiner. Men det anses å være like forstyrrende som å lese avisen, sier riksdagsdirektør Anders Forsberg.

Nå har forbudet ført til en rekke protester fra riksdagsmedlemmer.

– Latterlig
Riksdagsmedlem Per Bill er en av de som har reagert. Nå har han fremmet et eget forslag mot at datamaskiner ikke får brukes i en del råd, utvalg og i plenumssalen i Riksdagen.

– Det er latterlig at vi skal være nødt til å skrive ut saksdokumenter som er sendt oss elektronisk, bare fordi at vi ikke for lov å bruke datamaskiner. Det blir dyrt, lite miljøvennlig og tar lengre tid sier Bill til Aftonbladet.

– Det hele er absurd. Spesielt når man tenker på at Sverige har som mål å være langt framme på IT-områder, sier Bill.

Generasjonskille
I følge Riksdagens IT-sjef, Carl-Gerhard Ulfhielm, har de bærebare datamskinene nå blitt stasjonære hjemme-PCer for de folkevalgte. Dette til tross for at alle riksdagsmedlemmen fikk valget mellom en bærbar PC og en stasjonær PC.

IT-sjefen mener at databråket i Riksdagen er et problem som følge av et generasjonskille.

Så gjenstår det å se hvem som vinner fram – IT-brukerene eller de med papir og penn…