Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Dell skviser Compaq

OSLO: Dell Computer har klatret til topps, og blitt USAs mestselgende PC-leverandør foran Compaq. Det skjer selv om kundene må betale mer for en Dell enn for en Compaq.

Dell Dimension PIII 550

Ifølge IDCs nye tall for andre kvartal har Dell Computers nå blitt det mestselgende PC-merket i USA med en markedsandel på 16,6 prosent, en hårsbredd foran Compaqs 16,5 prosent.

Dyre Dell-maskiner…
Det mest oppsiktsvekkende er at Dell har klatret til topps til tross for at datamaskinene de selger gjennomsnittlig koster 4.300 kr mer enn Compaqs maskiner!

IDC-tallene omfatter både stasjonære og bærbare maskiner, arbeidsstasjoner og servere.

…men mye for pengene
Gjennomsnittsprisen for en Dell-maskin var 17.100 kr mot 12.800 kr for en Compaq, men når det gjelder funksjonalitet koster en Dell-PC vanligvis mindre enn en Compaq-PC.

To sammenlignbare 600 MHz Pentium III-modeller koster eksempelvis en drøy tusenlapp mer hos Compaq enn hos konkurrenten.

Mange mobil-PC-er
Dells dominans innen stasjonære PC-er er blitt stadig tydeligere. Nå har de også erobret en liten ledelse for sine mobil-PC-er, om utgjør nærmere 30 prosent av det amerikanske PC-markedet (15 prosent i Norge).

For halvannet år siden anla de to konkurrentene forskjellige strategier: Compaq satset på billig-PC-er, mens Dell solgte sine stadig mer velutstyrte PC-er til samme pris.

Compaq størst i verden
Compaq er fortsatt verdens største datamaskinleverandør, men forspranget krymper.

PC-salget ventes å øke med nær 25 prosent i tredje kvartal i forhold til fjoråret. Økningen skyldes delvis økt etterspørsel fra Asia og delvis en voldsom vekst for billig-PC-er.