Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Plysjkledde dataterminaler

Morgendagens terminaler kan være plysjkledd. Her viser Håkon Styri i Telenor FoU frem Barney, den lilla dinosauren fra amerikansk barne-TV, som er elsket og hatet, både sender og mottar signaler.

Styri, Håkon

Barney er en leketøysdinosaur kjent fra amerikanske barneprogram. Den har knapper under pelsen, og den snakker. I tillegg har den radiosender og mottaker, så den reagerer når barneprogrammet som den opptrer i sendes.

Interaktiv
Barney er omstridt, og vekker oppsikt.- Ett eksempel på en ny type terminal, forteller Håkon Styri, som leder Telenor FoUs Prosjekt I.

– Barney har flere funksjoner. Den kan for eksempel varsle både barn og barnevakt dersom barnet skulle komme for nærme medisinskap eller andre farlige ting, sier Styri.

– Barney-konseptet har gitt mange rare ideer til hvordan en terminal kan utformes. Samtidig så åpner det for mange moralske og etiske problemstillinger. Den kan synge, og det er mulig å sende data til den slik at den synger bestemte sanger. Jeg tror blant annet at Barneombudet kan ha en del innvendinger mot ukontrollert bruk av en slik gjenstand, sier Styri.