Apple G4 m/flatskjerm

Annonse


Design-PC-ene kommer

Apple G4 m/flatskjerm

Det ironiske her er jo også at det var nettopp Apple som etablerte gråfargen på sin Apple II.

Ting skjer
Nå, ett år etter iMac, er noe imidlertid i ferd med å skje: Produsentene har begynt å forstå at også Windows-systemer kan komme i en annen form enn som fire grå møbelelementer: Skjerm, tastatur, kabinett og mus.

Det foreløpig mest ekstreme eksempelet på dette har amerikanske e-machines laget, en maskin som nesten før den er lansert er blitt emne for en rettsak:

Annonse


Produksjonen stoppes?
Apple krever at e-machines stopper produksjonen av det de kaller en iMac-klone, til tross for at maskinen kjører Windows – ikke Apples OS. Det er imidlertid ikke operativsystemet det handler om denne gang, men design, bruk av farger, samt at skjerm og maskin er i samme kabinett, slik at utseendet blir svært lik iMac.

Men Apple har allerede tidligere tapt en rettssak hvor selskapet hevdet at noen hadde stjålet ideer fra selskapets designere, så det er vel tvilsomt om Apple kommer til å vinne denne gang.

Kjempesuksess
Grunnen til at alle snakker om iMac, er at denne maskinen er den største suksess PC-verdenen har sett de siste årene: Ifølge amerikanske ZD Infobeads hadde Apple en andel på bare to prosent i forbrukermarkedet før iMac ble lansert. Etter tre kvartal med iMac var markedsandelen plutselig ni prosent – samtidig som selskapet tjener gode penger.

Derfor var det ikke overraskende at Apple på Macworld i New York i juli introduserte iBook, en bærbar maskin i iMac-familien.

Lignet ikke
Koreanske Future Power (eid av Daewoo) har også lansert en «iMac lookalike» – og også dette selskapet har fått brev fra Apples advokater.

Michael Dell i Dell Computer har åpenbart bestemt seg for ikke å kopiere Apple direkte: Da han i slutten av august viste prototypen på selskapets nye «Webster» reagerte publikum på at maskinen overhode ikke lignet på noen tidligere PC-modell. Man sammenlignet den tvert imot med tyske Krupps klassiske, svarte kaffekvern.

Innovativt
Også Sony har lansert nye modeller i sommer: Vaio Slimtop er en modell hvor kombinasjonen av flatskjerm, nytt tastatur og nytt kabinett tar opp betydelig mindre plass på skrivebordet, hevder Sony.

Samme uke som Dell viste frem Webster, lanserte amerikanske Gateway sin E-1400, som fører videre selskapets forsøk på å gi PCer ny form. Tidligere har Gateway lansert Profile, en modell med integrert skjerm og PC.

Og man venter at mange innovative PC-modeller vil bli vist som prototyper eller produksjonsmodeller på Intels teknologikonferanse i California i begynnelsen av september.