Berner Ross, Jørgen

Annonse


Eierkollisjon i NetCom ASA

Berner Ross, JørgenTil tross for at både Ameritech/Tele Danmark og Kinnevik/NetCom AB forsøker å virke som et harmonisk eierpar, kan det fort bli knuter på tråden. Med en verdi på 30 milliarder, er det fornuftigere for Tele Danmarks å satse på Telia Norge og Telenordia.

I kjølvannet av oppkjøp følger det som regel et vell av rykter. Ikke alle er like sannsynlige.

Nordisk konsolidering
En allianse mellom Ameritech/Tele Danmark og NetCom AB, som en motvekt til store stygge Telianor kan kanskje høres fornuftig ut. Begge er eiere av den norske mobiloperatøren NetCom ASA og begge kjemper mot Telianor i de nordiske landene.

Problemet er ikke bare at den fete prislappen på den svenske navnebroren ikke er appetittvekkende nok. Men også at de er bitre konkurrenter på sine respektive hjemmemarkeder, Sverige og Danmark, også snart også i Finland.

Annonse


Ameritech/Tele Danmark la snaut 3 milliarder på bordet for å få negativ kontroll i NetCom ASA, for en til to milliarder til kan de få positiv kontroll med 50 prosent av aksjene.

Kjøper Tele Danmark/NetCom opp Telia Norge for en til to milliarder kroner til, har danskamerikanerne en solid fot i Norge. For ytterligere et par knappe milliarder til kan de kjøpe seg både transportnett og aksessnett av ElTele.

Svenskesuget
Det eneste som da mangler i Tele Danmarks skandinaviske invasjon er et bein over kjølen. Selskapet eier allerede en tredjedel av Telenordia sammen med Telenor og BT.

Etter at Telianor fusjonen ble vedtatt, har Tele Danmark forhandlet om større oppkjøp i Telenordia. Tele Danmark vil, forutsatt at fusjonen ikke sprekker, kjøpe minst 50 prosent – om ikke hele Telenordia. Prislappen for de tre transaksjonene (NetCom ASA, Telia Norge og Telenordia), er mer overkommelig enn å kjøpe NetCom AB.

Børsverdien på den svenske navnebroren er nesten 30 milliarder kroner, og med den spredte eierstrukturen må en eventuell kjøper betale en langt større overpris enn Tele Danmark betalte for NetCom ASA. Selv om den samlede børsverdien på Tele Danmarks eier SBC/Ameritech er på nesten 1500 milliarder kroner, og den økonomiske handlefriheten nok er intakt, er avkastning tross alt viktigere enn omsetning.

Jørgen Berner Ross