Hopp til navigasjon Hopp til innhold

AOL og AT&T i kabelkamp

Virginia/USA: Verdens største internettleverandør vil bruke kablene til vestens største teleoperatør. USA opplever nå en opprivende debatt om hvorvidt man må slippe til konkurrenter på nettet.

Kabelsurf

Kampen om raskere internettaksess utkjempes ikke bare i det frie markedet. Nå vurderer ulike delstater om kabeleiere kan tvinges til å åpne linjene.

Fram og tilbake
I juni åpnet en føderal dommer i delstaten Oregon for at andre aktører kan leie linjer fra AT&T. I går gikk San Fransisco mot å åpne for slik tilgang.

Samtidig har det føderale teletilsynet (FCC) uttrykt sterk skepsis til å tvinge kabeleiere til å tilby konkurrenter aksess. FCC er redd for at slike påbud vil ødelegge kabeleieres incentiver til å oppgradere nettene.

Dette er tilsvarende argumenter som ble brukt fra Telenor Mobil og Samferdselsdepartementet for å hindre at aktører som Sense skulle slippe til.

Monopol?
Selv om AT&T har stor kabeldominans etter overtagelsen av TCI finnes det fortsatt alternativer som ADSL og Satellitt. Imidlertid er det fortsatt langt flere hjem med kabel enn ADSL.

Uten at myndighetene griper inn må de fleste amerikanere smøre seg med tålmodighet for å kunne ha andre høyhastighetsalternativer enn ATT.

– Vi støtter det frie markedet og kommersielle vilkår. Vi er villig til å betale markedspriser for kabeltilgang, sier Jim Whitney, talsmann for America Online, til ITavisen.

Whitney uttrukker misnøye til ITavisen over at AT&T vil ikke tilby den ”siste meteren” med kabel, uansett pris, til andre enn den ene innholdsleverandøren de velger.