Gerstner, Louis

Annonse


Oppblåst IBM-vekst

Gerstner, Louis

IBMs overskudd (resultat etter skatt) etter årets seks første måneder endte på 30 milliarder kroner, mot om lag 20 milliarder kroner i samme periode i fjor.

– Vi har i løpet av 2. kvartal fortsatt å bygge videre på våre tre satsingsområder: tjenester, programvare og salg av ledende teknologi, sier toppsjef Louis V. Gerstner i IBM.

Salg påvirker
Men halvparten av denne resultatveksten, 5,5 milliarder kroner, kommer fra fordeler etter skatt. Dette skyldes igjen omstillinger og salg som er gjort det siste halvåret.

Annonse


IBM er da også selv de første til å påpeke at tallene er noe oppblåste. Spesielt viser de til salget av Global Network i USA, Japan, Storbritannia og Irland, som ga en fortjeneste etter skatt på hele 16,5 milliarder kroner.

God omsetning
Likevel må IBM kunne si seg fornøyd med at omsetningen økte med 29 prosent siste halvår – fra 286 milliarder kroner til 331 milliarder kroner.

Selv om omsetningen fra tjenestesalget snart er like stort som bokssalget (les: PC, tjenere og annen maskinvare), er det det sistnevnte området som vokser mest: Henholdsvis 22 prosent mot 15 prosent.

I 2. kvartal økte omsetningen totalt med 16,4 prosent – fra 148 milliarder kroner til 172 milliarder kroner. Resultatet etter skatt økte i denne perioden med hele 64,6 prosent – fra litt over 11 milliarder kroner til om lag 19 milliarder kroner.

Omstilling
Det siste kvartalet har IBM ikke bare kvittet seg med Global Network. Selskapet har også endret fokus fra billige DRAM-brikker til skreddersydde logiske mikrobrikker, der fortjenestemarginene er forventet å være større.

Chips-fabrikken i Frankrike er omstilt til denne type produksjon, samtidig som Toshiba har overtatt IBMs del av DRAM-fabrikken Dominion Semiconductor Company.

I tillegg har IBM endret levetiden på PC-ene i egen organisasjon fra fem til tre år. Dette har gitt en regnskapsmessig kostnad på om lag to milliarder kroner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse