Trondsen, Bjørn

Annonse


IT-utdanning bekymrer DND

Trondsen, Bjørn

Universitetet i Bergen mister 30 prosent av IT-hovedfagsstudentene til næringslivet før de har fullført studiene, og nesten 50 prosent av hovedfagsplassene ved Universitetet i Oslo sto tomme i vårsemesteret, skriver den kommersielle nyhetstjenesten Newswire.

Mangelfull utdanning
– Stadig flere avbryter IT-utdanningen fordi næringslivet tilbyr dem godt betalte jobber. Studentene ender opp med mangelfull utdanning, brutt spesialisering og for lav kompetanse, sier leder i Den Norske Dataforening Bjørn Trondsen.

Han mener dette er en billig måte for næringslivet å skaffe seg arbeidskraft, som på sikt vil føre til kompetanseutarming.

Annonse


Sitter stille
Bjørn Trondsen mener utdanningsformen ved norske universiteter og høyskoler har skylda. Politisk rådgiver Knut Arild Hareide i Utdanningsdepartementet sier at Regjeringen ikke vil foreta seg noe konkret for å hindre flukten fra høyere IT-studier.

Allikevel synes Hareide at det er svært uheldig at næringslivet kaprer hovedfagsstudentene. Han mener at IT-bransjen selv har et ansvar.

– Det er naturlig at en del forsvinner til næringslivet. Samtidig har næringen selv gått ut og sagt at dette er en uheldig praksis, sier Hareide til Newswire.

Nytt innhold
Bjørn Trondsen mener at problemet er at IT-utdanningen er altfor lite tilpasset næringslivets virkelighet og raske endringstakt.

– De som i dag kaster seg ut i jobber i næringslivet etter to eller tre år er ikke kompetente nok. Skal vi komme oss velberget inn i informasjonsalderen, må vi få en ny dynamikk inn i utdanningen, sier han.

– Vi må ha en utdanning som ikke bare er akademisk, men kombinerer teori med matnyttighet. Det er viktig å gi studentene et bredt fagbilde så tidlig som mulig. Da vil også de som hopper av ha faglig ballast, sier Trondsen til Newswire.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse