Øgrim, Tron (Svalbard)

Annonse


Må Iridium skytes?

Øgrim, Tron (Svalbard)

Telefonen er STOR, med ei svær sigarliknende kølle av en antenne nedsvingt på baksida. Når du skal ringe, trekker du sigaren ut, så den blir enda lengre, og svinger’n opp til den står i i børsspekulantvinkel (45 grader oppover!).

Da gir den et litt pornografisk inntrykk: Pistol med lyddemper? En mobb med alvorlig stor vibrator?

Ingen kjære mor
Jeg går ut av hotellet FUNKEN langt oppi Dalen, i tindrende solskinn og – 12, og ringer Mor. “Svakt signal” skriver telefonen til meg. Og jeg kommer ikke fram. Gjør jeg noen feil?

Annonse


Lonyear-dalen er TRANG. Så jeg går nerover mellom hus med snøscootere utafor, mot den lange, rare og glisne “byen” Longyear, og prøver’n av og til. Mere “svakt signal”. Et par ganger begynner den å ringe ut (tror jeg), – men ikkeno kontakt.

Nede ved Polarhotellet, som ligger ut mot den flate Adventdalen, hører jeg faktisk noen svare med fordreid stemme: – Hallo?

– Hallo kjære mor! sier jeg – Hallo? er det noen der? sier hun. Og legger på. SVAKT SIGNAL, sier telefonen.

Dømt til døden
Det gjentar seg ved trafikkskiltet i Advent som advarer mot isbjørn. Og på ParkePlassen utafor Gruve 7, Longyears siste, der jeg står svart av kølstøv og prøver igjen. Og når en venn (som kanskje er mer teknisk enn meg?) prøver telefonen 1/2 dag.

Vi slutter på Huset med å dømme Iridium til DØDEN! (NB: AntiIsbjørnKanonen var uladd!)

Magi på Isbreen?
Siste dag dundrer jeg nordover på mitt livs første Snøscootertur. På breen, noen mil fra Longyear er det høy himmel, nede mot vest et glimt av fjorden. Og ikke antydning til signal på GSMen. Jeg trekker Iridiumen fram fra scooterdressen, og ringer.

– Hei Tron, hvor er du? sier Mamma. Høyt og klart!

Jeg ringer over et kvarter. (Satelittene ligger så lavt at du må må bytte under en lang samtale). Null problem!

Da forstår jeg at jeg skjønner ingenting. Og ringer Gunnar Stette: En klok TeleProfessor som har vært med siden du måtte ha en SUPERTANKER for å få med så mye telefon som du har i LOMMA nå!

Fjell og vidde- telefon?
– BLOKKERING! sier Stette. – Fordi Satelittene går så lavt – 780 km! – at de blir VELDIG følsomme for Åser og Hus. Så det var ikke rart at det gikk BRA oppe på BREEN. Høyt og fritt! Dessuten har IRIDIUM en fordel langt mot nord: Satellittene følger LENGDEGRADENE, og det betyr at mange går tett sammen der oppe. Og det blir lettere å veksle.

– Så det er derfor flere SvalbardBoere syntes IRIDIUM var fin! sier jeg. De brukte’n mens de gikk Svalbard På Langs og sånn. Men ær’e NOK gærne friluftsfolk til at de kan holde i live et helt SatelittNett?

Tok for lang tid?
Dette skulle jo være en BisnissTelefon for Rike Amerikanere. Tok planlegginga for mange år, sånn at Iridium blir utkonkurrert av lokal GSM og sånn?

– Og av “nomadisk” telefon, sier Gunnar. – Litt tyngre, fraktbare telefoner, som Neras Worldphone som du brukte på Påskeøya i fjor. For sånne som reiser et sted, reiser teltet og slår opp antenna. Sikrere telefon, båndbredde til data, kanskje billigere også.

Et LIV etter DØDEN?
Iridium mangler dataport. Jeg spekulerer på om jeg kan sende Epost ved å bruke et AKUSTISK moden, ei sånn “vogge” som vi la telefonen i på 80-tallet, som gurgla og sang inn i røret.

– Nei, sier Stette: Iridium har en TALEALYSATOR, som sjekker om du snakker stemt eller ustemt, med åpen eller lukket munn osv. Lyd fra et modem ville ikke den skjønne. Kanskje lyse toner, den kan tro det er barnegråt, og slippe det gjennom?

Trenger masseproduksjon
Men Stette er imponert over at telefoni er blitt tilgjengelig for absolutt alle på jorda for bare 40 milliarder Kr. – under en tier pr menneske! Så han tror Iridium vil legge om salget, åpne for litt data. Og overleve. Han minner om det Hegnar sier om nye turisthoteller: Før de har gått konkurs et par ganger, kan de ikke utvikle en sunn økonomi!

– Da må prisen ned! sier jeg. 30 000 for en telefon!

– Iridium-telefonen inneholder ingenting som behøver være dyrt, prisen er BARE avhengig av masseproduksjon… sier Stette.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse