Annonse


En høst for WAP

For ihuga mobilbrukere, som vil ha det siste av det siste, vil denne høsten bli mer spennende enn varme sommerdager. For nå skal mobiltelefonen integreres med Internett-teknologi. Forkortelsen for dette er WAP – Wireless Application Protocol.

Mer enn SMS
Både Telenor Mobil og NetCom lover å gi oss de første WAP-tjenestene i år. Men hva kan vi så forvente av tjenestetilbud?

Mobilbrukere, og spesielt ungdom, har for lengst oppdaget muligheten for å sende tekstmeldinger – såkalt SMS (Short Messages Services). Men dette er en offline-tjeneste: Du lager en melding, kobler deg opp og sender den av gårde, og kobler ned.

Online-tjenester
Grovt sagt vil du med WAP-tjenester hele tiden kunne være online med din mobiloperatør, som gir deg tilgang til enten sine egne eller andres innholdstjenester.

Annonse


– Utfordringen er å skape nye tjenester som gir en større merverdi enn det tekstmeldinger gir i dag, sier produktdirektør Knut Oppegaard i Telenor Mobil, avdeling for Verdiøkende tjenester.

Telecom Revy/ITavisen fikk en eksklusiv demonstrasjon på ”bakrommet” til Telenor Mobil, der de nye WAP-tjenestene utvikles.

Beskjeden start
Men vi mobilbrukere må nok regne med en beskjeden start på høsten WAP-åpning. Telenor driver med videreutvikling av mange av sine mobilinfo-tjenester (tekstmeldinger) slik at de blir tilgjengelige via WAP.

På forsøksbenken var blant annet meldingstjenester, nyheter, telefonkatalog og kino-oversikt. Det er imidlertid foreløpig uklart hva som faktisk kommer som kommersielle tjenester, både fra Telenor og NetCom.

Men tjenester og innhold må tilpasses for mobiltelefonenes små skjermer (som riktignok blir stadig større). Derfor er Telenor Mobil og NetCom avhengige av at eksterne innholdsleverandører kan tilby innhold på WAP-format.

– Skjerm viktig
– Skjerm og tastatur, såkalte I/O-enheter, blir viktigere med WAP. Du vil også etter hvert få mobiltelefoner med såkalt predikert tekst: Du skriver bare de første bokstavene av en kommando, så fyller telefonen ut resten slik man allerede ser i de nyeste internettleserne, sier Telenor Mobils prosjektdirektør.

I dag er HTML (Hypertext Markup Language) standarden på Internett. For mobiltelefoner må nettsidene være på WML-formatet (Wireless Markup Language), som er formatet som spesielle nettlesere for mobiltelefoner leser. WML er bygd opp som en kortstokk, med flere kort – med informasjon eller tjenester.

Telefoner mangler
Foreløpig er det få mobiltelefoner som takler WAP på markedet. Alcatel var først ute, og er på markedet, med sin OneTouch Pocket. Denne telefonen støtter imidlertid ikke WAP-standarden fullt ut.

Nokia er forsinket og kommer først til høsten med sin WAP-telefon, som er modellen 7110. Ericsson kommer også til høsten med sin WAP-modell R380, en liten personlig elektronisk tidsplanlegger (PDA). Siemens kommer med sin S25.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse