Amundsen, Bjørn

Annonse


Verdens lengste GSM-tunnel

Amundsen, Bjørn

E69 fastlandsforbindelsen til Magerøya (Fatima) i Finnmark består av totalt 28,6 kilometer ny vei. To tunneler: Nordkapptunnelen, 6,8 kilometer(verdens nest lengste undersjøiske) og Honningsvågtunnelen, 4,4 kilometer.

Det blir dekning for Telenor Mobil GSM på hele strekningen av Fatima opplyser dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil i en pressemelding.

Sammenhengende dekning
– GSM-dekning i denne tunnelen er en del av vår strategi om å ha sammenhengende GSM-dekning på våre Europaveier. Dersom disse tunnelene skulle få dekning, måtte det skje nå samtidig som infrastrukturen ble bygget, sier informasjonssjef Knut Sollid hos Telenor.

Annonse


Dekningen realiseres ved hjelp av en ny basestasjon og to separate fiberoptisk matede repeateranlegg med til sammen 8 repeatere, forklarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Plassering
For de spesielt interesserte opplyser Telenor at dekningen er realisert ved at det er plassert en basestasjon på servicebygget på Veidnes. Denne dekker hele den nye veistrekningen mellom Nordkapptunnelen og Honningsvågtunnelen: Veidnes, Sarnespollen og deler av Sarnes.

– Dermed kan Telenor nå tilby GSM-dekning også på Sarnesfjorden, opplyser informasjonssjef Knut Sollid i Telenor.

Teknisk løsning
– I Nordkapptunnelen har vi installert 4 repeatere (forsterkere) og tilhørende antenner inne i selve tunnelen, samt en antenne for å dekke utvendig i Vesterpollen hvor tunnelen starter på fastlandssiden. Signalet til hver repeater distribueres på fiberoptisk kabel fra basestasjonen på Veidnes, forklarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.

I Honningsvågtunnelen er dekningen realisert med ytterligere 4 repeatere og tilhørende antenner inne i tunnelen. Signalet til hver repeater distribueres på fiberoptisk kabel fra mottakerstasjonen ved søppelfyllingen på Kobbholet. GSM-dekningen i Kobbholet er også forbedret.

Mer på Nordkapp
Telenor Mobil har også gjort andre forbedringer i mobildekningen i Nordkapp kommune. Skarsvåg fikk i månedsskifte mai/juni i år både bedre arealdekning på NMT-450. Dette tettstedet fikk GSM-dekning månedsskifte mai/juni i år.

For øvrig har Nordkapp-platået hatt GSM-dekning siden 1994/95.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse