Trond Hegglund

Annonse


Lynraskt Internett i Norge

Trond Hegglund

Chello broadband N.V. – tidligere Goldmine Internet Services N.V, er et heleid datterselskap av United Pan-Europe Communications NV (UPC), som er en av Europas største private kabelselskaper.

Chello har i dag om lag 40.000 abonnenter med Internett tilgang, i fem europeiske land – Frankrike, Belgia, Østerrike, Norge og Nederland.

Sjøslag om surfere
Etter tre år som blant annet adm. direktør i Unisys ble Jon Dissen rekruttert til å lede den nordiske avdelingen av Chello i fjor høst. Han er nå i full gang med å videreutvikle tjenesten for det nordiske markedet, og regner med å ansette om lag 20 personer i løpet av året.

Annonse


I dag har norske Chello kun om lag 1.000 Internett-abonnenter, via Janco Multicom. Men Dissen regner med å konvertere en betydelig andel av Jancos mer enn 300.000 kabelabonnenter.

– Vi har en målsetning om å ta en vesentlig del av markedet og bør kunne bli en av de største aktørene etter hvert som kabelnettene oppgraderes, sier Dissen til ITavisen.

Flat takst
Det er liten tvil om hvorfor Telenor har fått slik bråhast med å rulle ut ADSL til de tusen hjem. Kabel som distribusjonsform vil ta Internett til neste fase, med helt andre krav til lyd og bilde. Et tradisjonelt modem minner fort om lusa på en tjærekost, kontra lynraske kabeltjenester.

Med kabel betaler brukeren også kun en fast avgift, uavhengig hvor lenge abonnenten surfer. Du trenger ikke ”ringe opp,” slik at du alltid vil være online.

Sparer penger
Selv om prisen på et Internett kabel abonnement koster noen hundrelapper mer enn et analogt abonnement sparer man det raskt inn i form av reduserte tellerskritt.

Dette gjelder ikke minst for bedrifter som betaler dyrere takster på dagtid. Selv amerikanere, som nyter flat takst døgnet rundt på teleabonnement, koser seg langt flere timer på nettet enn tradisjonelle modembrukere.

Inn i Østerrike og Belgia
Selv om Chello er heleid av kabelselskapet UPC, som eier norsk Janco Multicom, selger de også tjenester til andre kabeloperatører.

I forrige måned inngik Chello en avtale med det østerrikske kabelselskapet Telesystem Tirol Kabelfernsehen GMBH & KG (Telesystem Tirol) og det belgiske kabelselskapet Wolu-TV med totalt om lag 100.000 abonnenter.

Tror på gjennombrudd
Dissen har ikke klart å dra i land noen kontrakter i Norden ennå, men han tror det bare er et spørsmål om tid før gjennombruddet kommer her til lands.

– Målsetningen er avtaler også i Norden. Vi har etablert en dialog med en del aktører, og tror vi har mye å tilføre, sier han til ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse