Annonse


Toppsjefene velger Internett

Både HP og Compaq er på jakt etter nye toppsjefer, men listen over kandidater er sørgelig kort. Ifølge amerikanske hodejegere er det lettere å finne erfarne ledere til ukjente Internett-selskaper, enn til verdens største dataselskaper.

Vinner på kort sikt
Internett-selskaper er morsomme å lede, og sjefene har store sjanser til å lykkes (i hvert fall på kort sikt). Hvis arbeidet krones med suksess, eksploderer aksjeverdien og eierne jubler. Sjefene i slike selskaper risikerer å tjene like mye på fire år som i hele karrieren hos HP eller Compaq.

– Vil du jobbe i et fremtidsrettet selskap, eller vil du heller tilbringe resten av livet hos Pepsi? spurte Steve Jobs da han ba John Sculley om å bli sjef for Apple.

De ukjente får napp
Da IBM skulle ansette ny sjef, stilte de et nesten likelydende spørsmål til Lou Gerstner. Han jobbet da hos næringsmiddelgiganten RJR Nabisco.

Annonse


I dag er det nye og nesten ukjente Internett-selskaper som får napp, når de spør toppsjefer om det samme.

Fra Sun, Oracle og SGI
Compaq og HP har begge ledige sjefsjobber som snart skal fylles. HP må helst undertegne kontrakten 1. juli.

Eric Schmidt, som ledet omstillingen hos Novell etter at han kom fra Sun, er én kandidat. Schmidt trives imidlertid visstnok der han er. To andre kandidater er Ed Zander og Ray Lane som er nestsjef hos henholdsvis Sun Microsystems og Oracle. Ray Lane sier at han har bestemt seg for å bli på sin post.

Rick Belluzzo, 45 år, som leder Silicon Graphics, er også aktuell. Han jobbet tidligere for HP og sluttet på grunn av uoverensstemmelser med HP-sjefen Lewis Platt. Belluzzo vil neppe begynne hos HP, men han kan være en kandidat for Compaq.

Fra Intel, Tandem og Continental
Paul Otellini som er leder Architecture Business Group hos Intel er HP-kandidat. Spørsmålet er bare om han vil flytte på seg. Mange tror at Otellini vil arve toppstillingen i Intel etter Craig Barrett.

Nederlenderen Roel Pieper og tidligere Tandem-sjef, er sjefsemne for Compaq. Pieper sluttet like etter at Compaq overtok Tandem, begynte hos Philips og trakk seg for bare fjorten dager siden. Philips har hatt stor gjennomtrekk i sitt sjefsskikt.

Gordon Bethune blir også foreslått som ny Compaq-sjef etter Eckard Pfeiffer. Han leder Continental Airlines og har de siste årene forestått en vellykket snuoperasjon. Bethune er den eneste nevnte kandidaten som ikke har databakgrunn.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse