Krig illustrasjon

Annonse


Ny IT-infrastruktur i Bosnia

Krig illustrasjon

Det er kanskje av symbolsk betydning at nummerplanen gjør Bosnia-Herzegovina og Republika Srbska til en enhet. I det minste i informasjonsteknologisk forstand utgjør de en enhet.

Hvem vet, kanskje telefonsystemet også kan bidra til å lære innbyggerne å snakke sammen?

Store fremskritt
ITU (International Telecommunications Union – et FN organ) sier i en pressemelding at ITU og bosniske myndigheter gjør store fremskritt i arbeidet med å bygge opp en ny telefonisk infrastruktur i landet. Det er også oppnådd enighet om en ny nummerplan.

Annonse


Bosnia-Herzegovina legger opp til en såkalt lukket nummerplan. Dvs en nummerplan slik vi har det i Norge uten retningsnummer og lokalnummer. Landet er også tildelt et internasjonalt prefiks som skal gjelde også for Republika Srbska. Dette prefikset er 387.

Ikke før 2001
Det betyr at man skal kunne ringe ett nummer internt i Bosnia uansett hvor i landet man ringer. I tillegg er det bestem 19 ”prefikser” (som for eksempel 22 for Oslo her i Norge) som skal brukes.

Systemet for GSM vil etableres i overensstemmelse med de samme prinsippene. Den nasjonale aksesskoden for GSM er vedtatt å være 66.

En lukket nummerplan er foreløpig ikke mulig av teknologiske årsaker. Landet vil derfor frem til senest desember 2001 måtte bruke en åpen nummerplan, altså med retningsnummer og lokalnummer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse