Vigtel, Per Morten

Annonse


Syv vil til Fornebu

Vigtel, Per MortenFem norske og to utenlandske selskap er interesserte i å bygge ut et IT-senter på Fornebu. Næringsminister Lars Sponheim vil id ag, onsdag, holde en pressekonferanse klokken 11.30. Der vil han redegjøre for alternativene. ITavisen kommer tilbake med mer stoff fra pressekonferansen.

Interessentene
Statsbygg hadde mottatt tilbud på utvikling av IT-senteret fra følgende selskap da fristen gikk ut tirsdag :

  • Nettverk Fornebu, Norge
  • IT Fornebu AS, Norge
  • Forskningsparken AS KLP Eiendom AS, Norge
  • International Education Centre, Norge
  • Verdens Fredsfond, Norge
  • Science & Technology Park Services Limited, Irland
  • Enterprise Holding Company, Sveits

At et sveitsisk og et irsk selskap meldte seg som interessenter kom uventet..

Aktørene
De tre tyngste aktørene er trolig Nettverk Fornebu, Forskningsparken/ KLP Eiendom og IT Fornebu.

Bak navnet Nettverk Fornebu skjuler de tre store selskapene Orkla, Storebrand og ICA/Hakon seg. De signaliserer at de vil ha et nært samarbeid mellom utdannings- og forskningsinstitusjoner ellers i landet. De ønsker at staten skal gå inn med halvparten i et utbyggingsprosjekt. Planene er mer beskjedne enn hva den første rivalen ønsker.

IT Fornebu var tidligst ute med å lansere planer om gjenbruk av Fornebu. Bak denne gruppen står skipsreder Fred Olsen og en gruppe investorer. Gruppen gikk til felts mot Sponheims visjoner om begrenset utbygging samme dag som søknadsfristen gikk ut.

Konkurrerende?
– Fremtidens utfordringer er for store til at de tradisjonelle forskningsparkene kan løse dem. Norge har allerede sju slike parker. Hvis forslaget til næringsminister Lars Sponheim følges, vil vi få en åttende, hevder Per Morten Vigtel i IT-Fornebu.

Tidligere var det kjent at Forskningsparken og KLP Eiendom samarbeidet om et forslag. KLP står blant annet bak reisingen av Forskningsparken og gruppen har rimelig god kontakt med forskningsparkene i Norge. Denne gruppens forslag er mer på bølgelengde med Næringsdepartementets innstilling.

Uten sjanse
Framtidsbyen Invest har liten politisk støtte, og har ingen stor finansiell støtte. Petter Sørum står bak International Education Centre. Verdens Fredsfond har utspring fra studentmiljøet i Trondheim. De stammer fra Norges Student Demokrati ved NTNU i Trondheim.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse