Ala-Pietila, Pekka

Annonse


Trådløst nett fra Nokia

Ala-Pietila, Pekka

Selskapet beveger seg altså fra sine tradisjonelle (og suksessrike) markeder i mobilsektoren til det langt mer uavklarte markedet for trådløs Internett.

Raskt nett
Nokia har satset på standarder i sin satsing på mobil datakommunikasjon, i håpet om at man etterhvert vil kunne oppleve en suksess tilsvarende – om enn ikke like stor – som den selskapet har opplevd i GSM-markedet.

Standarden heter 802.11, som i dag har en hastighet på 2 Mbit pr sekund, men som ganske raskt vil komme opp i 11 Mbit/s.

Annonse


Tanken er at brukerne skal kunne ta med seg sin mobilPC med radiomodem og stole på at det vil fungere alle steder de har behov for å jobbe, enten det er innen arbeidsstedets fire vegger, på hotellrom eller flyplasser.

Enkelt og standardisert
– Mobiltelefoni er i dag en teknologi du kan ta med deg overalt: Du regner med at telefonen skal fungere når du ønsker å ringe til noen, uansett hvor du er, sa Nokia-sjef Pekka Ala-Pietala under lanseringen.

– Mobildata er noe helt annet. Det vet alle som har sittet på hotellrom eller flyplasser og forsøkt å koble seg opp mot Internett. Men det er Nokias mening at mobildata vil bli et enormt marked hvis det blir like enkelt å bruke og like standardisert som mobiltelefoni. Det vi nå lanserer, er første skritt på veien mot dette, sa Ala-Pietala.

Mange oppkjøp
Det siste året har Nokia kjøpt opp en rekke små IP-selskaper i USA, Canada og Europa. Det er resultatet av disse oppkjøpene som nå er klart, og som vil være kommersielt tilgjengelig i Europa i løpet av sommeren.

I første omgang handler det om to hardware-produkttyper; Nokia C020/C021 Trådløse LAN-kort og Nokia A020 Trådløst LAN Access Point.

Det siste er en liten boks som settes opp på veggen og som fungerer som bro til lokalnett. Den har en teoretisk grense på 30 samtidige brukere, sa Nokias IP-sjef Pekka Lundmark på pressekonferansen.

– Og hvis man får flere brukere, er det bare å sette opp enda en Access Point på veggen.

Forholdsvis billig
Prisen pr. LAN-kort er anslått til om lag 295 dollar (2.500 kroner) for PC-kortet og 1.295 dollar (8.000 kroner) for aksesspunktet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse