e-post (tegning)

Annonse


Ny tjeneste gir evig e-post

e-post (tegning)

Telenor Nett starter prøvedrift på tjenesten i løpet av 1999.

– Før Telenor kan lansere ”ISDN Alltid oppe” for alvor, må vi bytte en del av utstyret som håndterer D-kanaler. Vi planlegger offisiell lansering i oktober 2000 hvis alt går etter planen, sier Turid Grotmoll, leder for ISDN og telefoni i Telenor Nett til ITavisen.

Billig tilkobling
Med den nye tjenesten ”ISDN Alltid oppe” eller Always-On/Dynamic ISDN (AO/DI) kan du være permanent tilknyttet Internett-tilbyderen, uten at det (nesten) koster noe.

Annonse


Hemmeligheten ligger i å utnytte en del av ISDN-linjen som vanligvis bare slumrer.

Alltid beredt!
ISDN-linjen består av to 64 Kbps B-kanaler og en 16 Kbps D-kanal. Når du kobler deg opp, overfører B-kanalene tale og data.

Den diskrete D-kanalen er alltid oppkoblet. Det er den som brukes til å ringe opp og etablere forbindelse, og til å vise nummeret til den som ringer (A-nummeret). Kapasiteten i D-kanalen utnyttes dårlig.

Push-teknologi
ISDN Alltid oppe tar den slumrende kanalen i bruk til overføring av e-post og andre meldinger. D-kanalen kan overføre data med opptil 9,6 Kbps.

Det er en slags push-teknologi som etablerer en permanent logisk link opp mot Internett, og som automatisk leverer e-post og andre meldinger.

B-kanal ved behov
Med AO/DI blir altså D-kanalen permanent koblet til Internett-tilbyderen, og kan levere e-post, samt nyheter og aksjekurser til push-kanalene.

Overføringen går tregt, men jevnt og trutt. Når det er behov for større båndbredde, aktiviseres automatisk én eller begge B-kanaler, for så å lukkes så snart båndbreddebehovet avtar.

Trenger tilleggsprogram
D-kanalen bruker X.25-protokollen (ISDNpak) til å overføre dataene. Alt du trenger er en ISDN Basis-linje, et ISDN-kort som støtter X.25, og et tilleggsprogram.

Internett-tilbyderen må på sin side være utstyrt med rutere for X.25 og multilinkprotokoller, og ha forbindelse med det offentlige pakkesvitsjede nettet.

Alle vil ha det
Teleoperatøren Telenor er interessert i AO/DI fordi det sparer ressurser i det linjesvitsjede nettet (B-kanalene), reduserer utbyggingsbehovet og gjør ISDN mer konkurransedyktig ovenfor kabelmodem.

Internett-tilbydere er interessert fordi det øker kapasiteten i deres linjer og i serverne. Arbeidsgivere er interessert fordi det reduserer telekostnadene til hjemmearbeidende telependlere som aldri kobler seg ned.

Privatbrukere som selv betaler telefonen, er interessert fordi tjenesten både sparer dem for oppkoblingskostnader, og fordi det er praktisk å få e-posten levert automatisk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse