(Illustrasjon)

Annonse


Norsk ADSL fra 7. juni

(Illustrasjon)

For mange småbedrifter vil dette bli en rimelig aksesskanal til Internett. Fordelen med ADSL er at du er koblet opp hele tiden, og hastigheten er mye høyere enn ISDN. Telenor tilbyr hastigheter på inntil 2 Mbits/sek inn til abonnenten og 448 Kbit/s tilbake.

Bruk gammelt utstyr
ADSL (Assymetric Digital Subscriber Line) kjennetegnes ved at det er en høyhastighets, assymetrisk tjeneste med forskjellig hastighet inn og ut. Det går ikke like raskt begge veier med ADSL.

Spesielt ved ADSL er at teknologien utnytter ”ledig” kapasitet i eksisterende kobberkabler. Du beholder ditt eksisterende utstyr, som f.eks. telefonapparater og telefaks. ADSL er ingen erstatning for vanlig telefoni/ISDN, men et tillegg.

Annonse


Begrenset omfang
I første omgang blir teknologien tilgjengelig i deler av Oslo, Bærum og Tromsø, hvor ADSL-utstyret fra israelske Orckit allerede er på plass. I løpet av året kommer også andre byer til, til sammen om lag 50 noder.

ADSL fungerer kun i inntil 3 kilometers avstand fra disse endesentralene, slik at tjenesten kun blir tilgjengelig for et begrenset antall brukere i de største byene.

I løpet av noen år regner Telenor med at om lag 70 prosent av Norges befolkning vil kunne ha tilgang på ADSL. I 1999 regner Telenor Nett med mindre enn 20.000 brukere, mens selskapet i dag installerer ISDN hos 20.000 nye abonnenter i måneden.

Priser
Prisene fra Telenor Nett blir behagelige: Telenor ADSL leveres med 3 hastighetsalternativer med følgende nedstrøms-/oppstrømshastigheter (oppgitt i kbit/s): 2.048/448, 1.024/384 og 640/256.

Det raskeste alternativet vil koste 1.950 kroner i måneden, pluss installasjonskostnader, mens det rimeligste tilbudet vil koste 1.150 kroner. Fordelen med ADSL er at tjenesten alltid er tilgjengelig, man betaler ikke tellerskritt og (foreløpig?) heller ikke pr. kilobit overført.

Punkt-til-punkt
ADSL er ikke et svitsjet produkt slik som ISDN GT eller telefoni, men er et punkt-til-punkt produkt som er oppkoblet til f.eks en internettleverandør eller til et bedrift-LAN.

Dette betyr at du slipper svært rimelig fra det hvis du bruker ADSL som en snarvei inn til bedriften du jobber i: Da betaler du kun abonnementsavgiften til Telenor Nett.

Hvis du derimot bruker en ISP som Telenor Nextel, blir det betydelig dyrere: Nextels tilbud er først og fremst tilpasset bedriftsmarkedet og priset deretter. Det vil koste om lag 7000 kroner måneden å være ADSL-basert kunde hos Nextel. Dette gjør det lønnsomt for mange bedrifter å skifte til ADSL, men det betyr ingen revolusjon i internettmarkedet.

Konkurransen kommer
På den annen side vil det altså være fritt frem for alle andre Internett-leverandører (ISPer) å tilby ADSL-tilkobling via Telenor Nett.

Derfor er det grunn til å tro at Telenor Nextels prisliste i første omgang bare antyder et øvre nivå for prisleiet, og at konkurrentene raskt vil underby disse prisene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse