Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gigantfusjon bekreftes

OSLO: Etter et ti timer langt møte gikk styret i Telecom Italia tirsdag inn for en fusjon med Deutsche Telekom. Men de setter betingelser for å gjennomføre sammenslutningen.

Hvis det blir enighet om fusjonen, vil det bli den største sammenslåingen hittil i televerdenen.

Fingrene av fatet
I en pressemelding sendt ut etter styremøtet, sa Telecom Italia at styret ”i prinsippet” har godkjent fusjonen, men at en endelig godkjennelse er avhengig av at tyske myndigheter garanterer at de vil holde fingrene fra fatet når det gjelder driften av det nye selskapet.

Mange italienere er redde for at fusjonen i praksis vil innebære at Telecom Italia blir nasjonalisert av den tyske stat, siden staten sitter med 70 prosent av aksjene i Deutsche Telekom og dermed vil kunne kontrollere det nye selskapet.

Vil ikke bindes
Onsdagsutgaven av avisen Frankfurtert Allgemeine kan imidlertid berolige italienerne. Avisen har nemlig snakket med anonyme regjeringskilder som sier at Bonn gjerne kan komme med en uttalelse som støtter fusjonen, hvis de to selskapene mener det er nødvendig.

Regjeringen vil derimot ikke komme med et bindende løfte om å redusere eierandelene sine. Regjeringskildene sier at Italia åpenbart har en misoppfatning om at Bonn bruker sin eierandel for å influere driften av Deutsche Telekom, mens faktum er at selskapet drives etter klare, kommersielle prinsipper.

Reduserer eierandel
Bonn har også sagt at eierandelen i Deutsche Telekom skal reduseres fra år 2000 og fremover, og at eierandelen i praksis vil bli redusert lenge før den tid, siden staten ikke ønsker å delta i kapitalutgivelsen som ble annonsert i forrige uke.

Dermed øker sjansene for at fusjonen blir gjennomført. Finans- og telekommiljøene i Tyskland og Italia venter nå på en pressekonferanse som ryktene sier at Deutsche Telekom vil avholde i løpet av onsdag.

Stikkord: Mobil