Nokia 6510

Annonse


GSM 1800 “suger” batteri

Nokia 6510Har du en mobiltelefon som kan ringe både på GSM 900 og GSM 1800 nettet, bruker den som regel mere strøm.

Batteriforbruk
Etter at Telenor åpnet 1800 nettet på Gardemoen, Oslo sentrum og flere andre høytraffikkerte områder, merker stadig flere “problemet” – batteriet tømmes fortere.

Direktør for dekningskvalitet i Telenor Mobil, Bjørn Amundsen, var ikke kjent med problemstillingen før ITavisen kontaktet han. Men etter nærmere undersøkelse, kunne han konstatere at dette kan representere et problem.

Forskjell
– I utgangspunktet er en 1800 telefon mindre kraftkrevende. En 900 telefon krever to watt sendeeffekt, mens en 1800 kun krever én watt. Men på grunn av effektkontroll med 900 systemet, justerer 900-telefonen seg ned, ofte under én Watt, i områder der du er i nærheten av en basestasjon, sier Amundsen til ITavisen.

I tillegg vil telefonen bruke noe mer batteri ved at den søker mellom basestasjoner for 900 og 1800-nettet. Systemet er satt opp slik at du automatisk blir satt over til GSM 1800, uansett om det er behov for det, så lenge det er en 1800-sender i nærheten.

NetCom kommer
I motsetning til Telenor har ikke NetCom hatt like mye hastverk med utbygging av 1800 nettet. NetCom med mindre en halvparten så mange kunder har ikke like stor belastning på nettet, og hadde således ikke like akutt behov for kapasitetsutvidelse.

Men nå som NetCom åpner 1800-nettet på Gardemoen i påsken, og bygger ut Oslo i løpet av våren vil også NetCom kundene få merke problemet.

Fordeler
Det er imidlertid verdt å understreke fordelen ved å bruke en tobånds mobiltelefon. Selv om den bruker mer batteri, vil du lettere komme gjennom til den du vil ringe (gi bedre ringekapasitet) – det er jo den viktigste grunnen til å bruke mobiltelefon…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse