Annonse


Compaq gir IBM underskudd

Selskapet som oppfant PC-en har problemer med å bygge den og tjene penger samtidig.

Overskudd
I sin årsrapport skriver datagiganten IBM at PC-sektoren kostet selskapet 992 millioner dollar (omkring 7,7 milliarder norske kroner) i 1998, men at virksomheten gikk med overskudd i fjerde kvartal, melder Dagens Næringsliv.

Mesteparten av underskuddet kom i forbindelse med den intense priskrigen på datamaskiner i første halvår i år.

Skylder på Compaq
Det er konkurrenten Compaq som får en stor del av skylden for den delen av problemet.

Annonse


Det var Compaqs beslutning om kraftige prisreduksjoner like etter årsskiftet i fjor, for å redusere et betydelig overskudd på aldrende maskiner, som utløste den store priskrigen.

PC-epoken over?
Noen analytikere påpeker at PC-epoken i hvert fall kan være over for IBM. Selskapet lå på fjerdeplass blant amerikanske PC-leverandører i 1998, etter Compaq, Dell og Gateway, i følge International Data Corp.

Det har vært en del spekulasjoner om at IBM kan komme til å selge PC-virksomheten, men flere analytikere på Wall Street tror at underleverandører for visse deler av PC-produksjonen er mer sannsynlig, skriver Dagens Næringsliv.