Annonse


IBM større en Oracle?

Tirsdag meldte amerikanske PCweek at IBMs andel av databasemarkedet hadde vokst fra 28,9 til 32,3 prosent i 1998, mens Oracles andel falt fra 29,4 til 29,3 prosent.

Omsetningstallene gjelder både stormaskiner, Unix og NT, og opplysningene kommer fra konsulentselskapet Dataquest.

Dramatisk vekst for IBM
Verdens databasemarked vokste med 15 prosent i 1998, og det samlede salget passerte 55 milliarder kroner.

Ifølge Dataquest hadde IBM kraftig vekst i salg av databaser til IBM System 390 og AS/400, og dramatisk vekst av DB2-baser til Unix- og Windows NT-plattformene.

Annonse
Samme tendens i Norge
– Vi ser samme tendens i Norge. IBM vokser mer enn konkurrentene, fordi kundene synes at DB2 skalerer bedre, har høyere ytelse og bedre pris. Vi har størst vekst på de plattformene hvor vi konkurrerer med andre, sier Asle Hagen som er markedssjef for IBMs programvare i Norge.

Også Microsoft øker
Microsoft SQL Server 7.0 som ble lansert på tampen av fjoråret, økte sin markedsandel fra 9,9 til 10,2 prosent, mens Informix falt fra 4,8 til 4,4 prosent, og Sybase fra 4,5 til 3,5 prosent.

Dataquest venter at IBM, Oracle og Microsoft vil dominere databasemarkedet som ventes å nå opp i 80 milliarder kroner i 2003. Det er applikasjoner for Internett, e-handel og mobil databehandling som skaper veksten.

Må korrigere
Markedsdirektør Harald Løvik hos Oracle Norge er meget skeptisk til Dataquests beregninger:

– Jeg tror opplysningene er feil, og at Dataquest vil måtte korrigere tallene, sier han.

Tror ikke IBM vokser
– Markedet vokste med 15, og Oracle med 20 prosent i 1998. Vi solgte 50 prosent flere lisenser i Norge i fjor. Det er en gåte for meg hvordan Dataquest kan påstå at Oracles markedsandel synker. Det er nok riktig at Informix og Sybase går tilbake og at Microsoft vokser, men jeg tror ikke at IBM vokser, sier Harald Løvik til ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse