Internet Explorer 5.0

Annonse


Norsk IE 5.0 først på onsdag

Internet Explorer 5.0

Tirsdag kveld amerikansk tid, slipper Microsoft den norske utgaven av sin nye nettleser. Ni timer senere kan norske morgenfugler begynne nedlastingen av Internet Explorer 5.0 fra www.microsoft.com/windows/ie/, eller ved å klikke på ie5setup.exe på Telenors ftp-server ftp://rome.online.no/msdownload/ie5/.

Anbefaler typisk installasjon
Det vesle installasjonsprogrammet er bare begynnelsen, for deretter får du spørsmål om du vil installere nå, eller velge minimal installasjon. Det første valget laster ned en ”typisk installasjon” på 17 MB.

– Det er dette oppsettet Microsoft anbefaler for vanlig bruk, sier Ole Tomm Seierstad hos Microsoft Norge.

Annonse


Minimal er misvisende
Den andre valget er litt misvisende. ”Minimal installasjon” gir deg nemlig valget mellom minimal installasjon på 7 MB, tilpasset installasjon (velg komponenter på opptil 29,4 MB, pluss språkmoduler) eller full installasjon på 67 MB.

Hvis du nøyer deg med noen komponenter, laster programmet ned resten etterhvert som nettsidene krever det.

Tidlig på norsk
Det er praktisk å få alt på plass, men det kan likevel være lurt å utsette nedlastingen til påsken. Onsdag kommer nemlig de norske nettlinjene til å gløde.

– Vi regner også med å tilby en CD-ROM med norsk og engelsk IE5, sier Seierstad.

Den norske IE5-vesjonen er tidlig ute, mens danskene og finnene må vente til slutten av april.

Norsk IE5, engelsk Win 98
Før måtte du bruke norsk IE 4 til norsk Windows 98 (og engelsk til engelsk), for at ikke operativsystemet skulle krasje. Det fungerte dårlig, fordi Microsoft var så trege med å levere norske oppdateringer og lappesaker. I IE5 er operativsystem og nettleser integreret på en måte som tillater blanding av norsk operativsystem og engelsk nettleser.

– Det er ikke noe vi anbefaler, men det virker selv om språket blir en hybrid, sier Seierstad.

3 av 4 bruker Explorer
Målinger viser at Internet Explorer nå har en markedsandel på 75 prosent totalt, og at andelen blant hjemmebrukere er enda høyere. De aller fleste bruker IE 4.

– Mange har skaffet seg Internett-abonnement siden IE4 ble lansert, og disse har fått nettleseren fra EUnet, IDG, Telenor, Telia eller Tele2, som alle distribuerer den, sier Ole Tomm Seierstad.

Hva med Opera?
– Den norske nettleseren Opera får stor oppmerksomhet, men er mindre merkbar når vi måler markedsandeler, sier Seierstad.

– Opera er et bra surfeprodukt, men Explorer er et komplett kommunikasjonsprodukt, spesielt i kombinasjon med Office 2000. Hvis du nøyer deg med IE5-nettleseren (7 MB), så er den ikke så fryktelig mye større enn Opera (1,7 MB), sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse