Arnt Sommerlund

Annonse


Ericssons WAP er best

Arnt SommerlundNå er det endelig kommet så mange WAP-telefoner (Wireless Application Protocol) på markedet at det er mulig å foreta en sammenlignende test.

ITavisen.no har i denne utgaven av Norges største mobiltest også kunnet sammenligne flere tre WAP-telefoner i proffklassen: Ericsson R320s, Nokia 7110 og Motorola P7389. I tillegg har redaksjonen testet en WAP-telefon i start-klassen: Motorola T2288.

Om kort tid vil også folkewapen Siemens C35 komme med i testen.

Ericsson vinner
Blant profftelefonene kommer Ericsson R320s best ut når man legger sammen de tradisjonelle mobiltelefonkvalitetene (vekt, tale/beredskapstid, størrelse, pris, radiokvalitet o.l.) og de nye WAP-funksjonene.Ericsson R320s slår Nokia 7110, riktignok knepent – blant annet på at den har mer WAP-minne, er lettere og mindre. Motorola P7389 må finne seg i å havne lengre ned på listen; Skjermen blant annet ikke ideell for wapping.

Annonse


Billig-wappen Motorola T2288 er et interessant møte til en introduksjonspris av 990 kroner. Et minus er det at nettleseren ikke er 100 prosent WAP-kompatibel. Telenor har gjort tilpasninger for den i sitt nett, det samme har NetCom lovet at de skal gjøre.

ITavisen.no har også testet NEC DB4000, Alcatel One Touch View og Alcatelt One Touch Club.
Les mer om de enkelte telefoner i test-artiklene.

WAP gir pluss
Ingen av telefonene ITavisen.no har testet i denne omgang ville blitt klassevinnere dersom vi så bort fra WAP-funksjonaliteten. Til det er de enten for tunge, for store, for dyre eller rett og slett ikke funksjonelle nok.

Men vi anser WAP for å være en meget viktig funksjonalitet på nye mobiltelefoner. I mobiltesten har vi derfor gitt ekstra poeng for skjerm (egnethet for wapping), tekstmengde per skjermbilde, oppkoblingshastighet, minne, bokmerker og totalintrykk.

Mer enn tale
Mobiltelefonen er ikke lenger bare ment for samtale. Den er også et verktøy som gir tilgang til Internett, via WAP (Wireless Application Protocol).

Mange av kritikerne til WAP har hevdet at det ikke finnes nyttige tjenester til disse telefonene. Nytteverdien avhenger selvsagt av øyet som ser, men hver dag dukker det opp noe nytt, og i dag finner du tjenester som betaling av regninger, e-post, oppslagsverk, bestilling av flybilletter og mye annet.

Det kan være vanskelig å holde oversikten over hvilke tilbud som finnes, men sufrer du innom wapland.no skal vi sørge for å holde deg oppdatert, også i tiden som kommer!

Den første wapgenerasjonen er ellers skjemmet med et dårlig brukergrensesnitt.
Uansett hva du skal foreta deg på nettet, så må du regne med mye knotting. Og det er moro – men foreløpig kanskje for dyrt (hører dere; Telenor og NetCom?!).

Her finner du resultatlisten for GSM-testen

Se også:

  • Her kan du finne telefonen som passer best for deg.
  • Oversikt over de billigste, letteste, beste…

    Annonse


  • Annonse


    Annonse


    Annonse